Δύο μήνες συζητούμε το κοινό ανακοινωθέν, δηλώνει ο Έρογλου σε ξένους δημοσιογράφους

18:29 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» στην ετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος, έστειλε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου μιλώντας σε Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι εδώ και δύο μήνες συζητείται το έγγραφο για την προετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος, προσθέτοντας ότι πρώτη φορά βρέθηκε ενώπιον προϋπόθεσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Πρώτα ήθελαν τα Βαρώσια. Αυτό που είπαμε εμείς

είναι ότι εφόσον παρακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, ένα από τα θέματα που συζητήσουμε είναι το περιουσιακό και το εδαφικό. Αλλά μετά από αυτό προέκυψε μια άλλη προϋπόθεση. Να κάνουμε κοινό ανακοινωθέν. Παρά το ότι λέχθηκε πως αυτό δεν χρειάζεται, δεχθήκαμε το κείμενο που ετοίμασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αυτή που το απέρριψε ήταν η ε/κ πλευρά και εδώ και δύο μήνες συζητούμε αυτό το έγγραφο».

Ο κ. Έρογλου πρόσθεσε ότι ανέφερε σε επιστολή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, πως το Κυπριακό δεν μπορεί να μείνει άλυτο άλλα 10 χρόνια. «Είπα ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο. Η απάντηση ήταν ότι θα συναντηθούμε μετά την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων».

Γνωρίζει, συνέχισε, πως για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρειάζεται χρόνο και γι’ αυτό πρότειναν την έναρξη των συνομιλιών το Σεπτέμβριο, αλλά, όπως είναι φανερό, ακόμη δεν μπόρεσαν να παρακαθίσουν στο τραπέζι, συμπλήρωσε.

Προστίθεται ότι ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στο ιστορικό του Κυπριακού και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Εξάλλου μιλώντας σε Βουλευτές ξένων χωρών που βρίσκονται στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους επίσης, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι αναμένουν την ε/κ ηγεσία να έρθει στο τραπέζι και να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι οι Τ/κ έχουν το «κράτος» τους στο «βορρά», αλλά είναι πάντοτε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά οι Ε/κ συνεχίζουν την άκαμπτη στάση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα