Δυνατότητα φύλαξης της Μεννόγιας και από ιδιώτες προωθούν ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ

17:27 14/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη δυνατότητα ανάθεσης της φύλαξης του χώρου κράτησης παράνομων μεταναστών της Μεννόγιας και σε ιδιωτικές εταιρείες προωθούν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Κατά τη σημερινή εξέταση από την Κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2,8 εκ. ευρώ ο οποίος θα καλύψει τις δαπάνες για την πρόσληψη 100 ειδικών αστυνομικών για την φύλαξη του χώρου, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους αφού όπως υποστηρίζουν εάν

η ασφάλεια του χώρου δοθεί σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας το κόστος για το κράτος θα είναι 3,5 εκ. ευρώ το χρόνο λιγότερα.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δεν αποκλείεται με πρόταση νόμου να τροποποιήσουν τον νόμο τον οποίο ψήφισε τον περασμένο Μάιο η Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο, η φύλαξη του χώρου θα δινόταν στην Αστυνομία. Προτείνουν η Κυβέρνηση βάσει κοστολόγησης να έχει το δικαίωμα να επιλέξει κατά πόσο η φύλαξη του χώρου να δοθεί αποκλειστικά στην Αστυνομία είτε να δοθεί σε ιδιώτες υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σήμερα έχει ξεκαθαρίσει ότι η αρχική θέση και άποψη της εκτελεστικής εξουσίας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ήταν ότι την Μεννόγια θα έπρεπε να την είχαν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείας φύλαξης των παράνομων μεταναστών.

Πρόσθεσε ότι στην πορεία δυστυχώς η Βουλή με δική της πρωτοβουλία και κατά πλειοψηφία, με διαφωνία κομμάτων όπως το ΔΗΚΟ, προχώρησε και άλλαξε τη σχετική νομοθεσία έτσι ώστε να μη μπορούν να υποβάλουν προσφορές συγκεκριμένες εταιρείες. Στη συνέχεια, είπε, κατανοώντας ότι ήταν πολύ υψηλό το κόστος για την ανάθεση αυτών των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, η Κυβέρνηση έχει προβεί σε κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα δεδομένα που θα λάβει υπόψη για τον χώρο φύλαξης της Μεννόγιας.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι για να μειωθεί ο αριθμός των ειδικών αστυφυλάκων που σήμερα η Κυβέρνηση ζητά να προσληφθούν για την Μεννόγια, λαμβάνεται ως δεδομένο και ως εκτίμηση και η πρόβλεψη ότι θα μειωθεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη που δεν είμαστε βέβαιοι ότι στοιχειοθετείται από τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των επιπρόσθετων ειδικών αστυφυλάκων που θα εργοδοτηθούν για τη φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου. Οπως είπε ενώ, αρχικά ο αριθμός ήταν 204 σήμερα του λένε ότι θα είναι 100 επιπρόσθετοι συν ακόμα 30 που θα μεταφερθούν από τις κεντρικές φυλακές στην Μεννόγια, άρα θα είναι 130. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών το Υπουργείο Δικαιοσύνης μιλούσε τότε για 150.

«Διαπιστώνεται μια ευρύτερη σύγχυση σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της εκτελεστική εξουσίας για τη φύλαξη της Μεννόγιας, η Επιτροπή ζήτησε επίσημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα οργανόγραμμα σε σχέση με το πόσους φύλακες θα χρειαστούν για τη φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου», είπε.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι λανθασμένο αυτό που έχει λεχθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια αν δεν πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα