Δραματικές θα είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

18:01 29/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες οι αποφάσεις του Eurogroup, που λήφθηκαν υπό τη σιωπηλή παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης, κατάφεραν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές στην κυπριακή οικονομία και ν’ αυξήσουν δραματικά το συστημικό κίνδυνο για όλη την Ευρωζώνη και κυρίως για τις χώρες του νότου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα είναι δραματικές,

αφού η απότομη συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα συμπαρασύρει και τον τουριστικό και με δεδομένη την έλλειψη πόρων για νέες παραγωγικές επενδύσεις, θα προκληθεί πρωτοφανής συρρίκνωση της οικονομίας σε περίοδο ειρήνης. Η μείωση των δημοσίων εσόδων και η επιβολή περιοριστικών πολιτικών υπό την τρόικα θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο λήψης μέτρων – ύφεσης – ελλειμμάτων – χρέους, όπως γίνεται και στην Ελλάδα, με την εκτίμηση για την ύφεση να φτάνει σε διψήφιο νούμερο, για το χρέος ότι μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το ελληνικό, και τους μισθούς να μειώνονται.

Οι επιπτώσεις, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι καταλυτικές και για την Ελλάδα, αφού αναμένεται να ενταθούν τα ήδη μεγάλα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, με ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και για την Τράπεζα Πειραιώς, που πιθανώς θα αντιμετωπίσει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των κυπριακών καταστημάτων που απορρόφησε. Μια εξέλιξη, προσθέτει, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε αυτά. Άλλες συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι ότι η μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κύπρο λόγω ύφεσης, η συρρίκνωση ή ακόμη και ο τερματισμός λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή έχουν έδρα την Κύπρο αλλά και η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για ελληνικά φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες.

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αναφέρει ότι αν και τον περασμένο Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε η τραπεζική ενοποίηση και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να σπάσει και ο φαύλος κύκλος μεταξύ υπερχρέωσης κρατών και τραπεζών, και να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι και το δημόσιο χρέος, φαίνεται κάποιοι καθιστούν «κενό γράμμα» την απόφαση. «Επιμένουν σε πολιτικές που προστατεύουν την ολιγαρχία, ρίχνοντας όλα τα βάρη στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, επιμένουν σε επιλογές απολυταρχικές που θυμίζουν επικυρίαρχους και όχι εταίρους και οδηγούν τους λαούς της Ευρώπης στην καταστροφή και την ευρωζώνη στη διάλυση».

Οι λογικές του μονοδρόμου, συνεχίζει, πρέπει να εγκαταλειφθούν σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφέροντας ως εναλλακτική λύση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, όπως η επιλογή της Ιρλανδίας, όπου η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω έκδοσης υποσχετικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάφρυνση του κόστους διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών κατά 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Είναι εξοργιστικό ότι η λύση αυτή δεν χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η αδιέξοδη λιτότητα και να επιτευχθεί πραγματική ανάκαμψη», αναφέρει περαιτέρω.

Η «λύση» για την Κύπρο ήταν πολιτική επιλογή και όχι «μονόδρομος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ξεχωριστό σχόλιό του για τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα περί αναγκαιότητας εξάλειψης των κέντρων «off shore», το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καλεί τον Υπουργό να ενημερώσει σε τι ενέργειες έχει προβεί για το ζήτημα γενικώς και ειδικώς για τις off shore επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα