ΔΝΤ: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις ασιατικές οικονομίες

12:05 13/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις οικονομίες της Ασίας είναι ”αναμφισβήτητοι” και αυξάνονται λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και απαιτούν τη χάραξη ευκίνητης πολιτικής και προετοιμασμένης για ταχεία αναστροφή της πορείας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης για

τον κίνδυνο των εκροών κεφαλαίων από την περιοχή, λέγοντας ότι οι ξένοι επενδυτές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις μεγάλες τοποθετήσεις που έχουν στις αγορές της Ασίας από το 2009.

”Μια ξαφνική ρευστοποίηση των θέσεων αυτών θα μπορούσε να προκαλέσει
απώλεια της εμπιστοσύνης και αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί από τις αγορές ομολόγων και μετοχών στις αγορές συναλλάγματος αλλά και σε άλλες αγορές”, σημειώνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις προοπτικές των οικονομιών της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού.
”Το ξεπούλημα στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2011 υπογραμμίζει ότι η κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στην Ζώνη του ευρώ και η νέα (οικονομική) επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες
θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές δευτερογενείς επιδράσεις στην Ασία”, προσθέτει.

Για την Ασία, οι κίνδυνοι ”κλίνουν αναμφισβήτητα προς τα κάτω”, αναφέρει το
ΔΝΤ.

Αναφέρει επίσης ότι θα μπορούσαν να στεγνώσουν οι ροές πιστώσεων προς την Ασία, εάν ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες περικόψουν τις γραμμές πιστώσεων, όταν βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές στις χώρες τους.

Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας και για την Ιαπωνία το 2012, επικαλούμενο την επιβράδυνση της ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Προς το παρόν, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εγχώρια ζήτηση στην περιοχή της Ασίας παραμένει ισχυρή και αναμένεται να αμβλύνει τον αντίκτυπο της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης στην συνολική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα