ΔΗΣΥ: Ικανοποιητικό και αναγκαίο το ανακοινωθέν, αλλά μόνο η αρχή

18:16 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με το ανακοινωθέν επιτυγχάνουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως την είχαμε επιδιώξει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, προσθέτοντας ότι το ανακοινωθέν είναι ικανοποιητικό και αναγκαίο, αλλά δεν παύει παρά να είναι μόνο η αρχή.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το υφιστάμενο προσχέδιο Κοινού Ανακοινωθέντος είναι το αποτέλεσμα μια επίπονης προσπάθειας που κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες του στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, που συνοδεύτηκε και από τη διαμεσολαβητική

παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαμεσολάβηση έπαιξε σημαντικό ρόλο για να μπορεί να προτείνεται ένα ανακοινωθέν το οποίο, μεταξύ άλλων, κατοχυρώνει σαφώς τη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια των πολιτών της Κύπρου και αυτό αναμένουμε να γίνει δεκτό και από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η επίπονη προσπάθεια σε όλη την προηγούμενη περίοδο είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται οι βασικές παράμετροι που είχε επιδιώξει εκ μέρους της ελληνικής κυπριακής πλευράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό ικανοποιεί και δημιουργεί προσδοκίες για να ξεκινήσει μια ουσιαστική και λυσιτελής διαπραγμάτευση».

Ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, «επαναλαμβάνοντας ότι επικροτεί και στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, σημειώνει και τη στήριξη που δίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς σε αυτή την προσπάθεια».

«Σημειώνουμε επίσης την παρότρυνση του Πρωθυπουργού για να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας στον κυπριακό ελληνισμό», είπε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «μια πρώτη προσεκτική και αντικειμενική εξέταση του προσχεδίου οδηγεί στη διαπίστωση ότι ενσωματώνονται οι παράμετροι τις οποίες είχε θέσει η δική μας πλευρά, μετά από τις συνεννοήσεις που έγιναν στο Εθνικό Συμβούλιο».
«Εκτός από τη ρητή αναφορά σε ενιαία κρατική κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, στο ανακοινωθέν αποκλείεται και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία, όπως ήταν η πάγια θέση μας», είπε.

«Δίνεται επίσης λύση», είπε, «στο πολυσυζητημένο θέμα του «κατάλοιπου εξουσίας», με σαφείς αναφορές και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις εξουσίες του κεντρικού κράτους και των περιφερειών, οι οποίες όμως θα απορρέουν αυστηρά από το σύνταγμα».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι προβληματισμοί που δημιουργούνται από την αναφορά ότι η μία και μόνη κυριαρχία προέρχεται από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αντιμετωπίζονται με τη σαφή αναφορά σε ρητό αποκλεισμό απόσχισης ή διεκδίκησης χωριστής κυριαρχίας».

«Πρέπει να είναι σαφές ότι το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί την αρχή και μόνο μιας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του εθνικού προβλήματος», συμπλήρωσε.

Από αυτή την άποψη, συνέχισε, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός επισημαίνει ότι το Κοινό Ανακοινωθέν είναι μεν η αναγκαία, αλλά δεν είναι από μόνο του και ικανή συνθήκη για να φτάσουμε στην ποθητή συμφωνία για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες».

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους. Το ανακοινωθέν διασφαλίζει απλώς τις βασικές συνιστάμενες αυτού του πλαισίου. Η διαπραγμάτευση απομένει να γίνει», όπως είπε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «επειδή ακριβώς οι πολίτες μας παρακολουθούν και έχουν απαιτήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις, την ίδια ώρα που το κόμμα μας επαναλαμβάνει τη στήριξή του στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και να επιδείξουμε την αναγκαία σύνεση, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό».

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χωριζόμαστε με τρόπο αντανακλαστικό σε δυο «στρατόπεδα», σύμφωνα με το παρωχημένο σχήμα που θέλει από τη μια εκείνους που επιθυμούν λύση και το θεωρούν αυτό στοιχείο ανωτερότητας και από την άλλη εκείνους που θεωρούν ότι επειδή ενίστανται, νοιάζονται περισσότερο για την πατρίδα. Απορρίπτουμε κάθε τέτοια ακραία θεώρηση. Πρέπει να τύχουν σεβασμού όλες οι απόψεις. Ενώ την ίδια ώρα, πρέπει να αναζητήσουμε εκείνες τις διαδικασίες και αποφάσεις που πραγματικά μας βγάζουν από το αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα μπορούμε και πρέπει να είμαστε μαζί, με ανάλογο τρόπο και εδώ οι Έλληνες Κύπριοι πρέπει να είμαστε ένα, να βρεθούμε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο».

Δηλώσεις εκπροσώπου αμερικανικού ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ είπε ότι «είναι εξαιρετικής σημασίας η νέα τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η τοποθέτηση με δηλώσεις εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα ότι υποστηρίζει, η μεγάλη αυτή δύναμη, τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αξιοποιεί τον πλούτο που βρίσκεται στις υπεράκτιες περιοχές και την ίδια ώρα γίνεται έκκληση από τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια η οποία δημιουργεί ένταση, με αποδέκτη προφανώς την τουρκική πλευρά», είπε.

Ανέφερε ότι «αυτή η παρέμβαση των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί κάνει ειδική αναφορά και στην ενδεχόμενη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου σε όλους τους Κυπρίους πολίτες, μόνο όμως μετά από μια οριστική συμφωνία και διευθέτηση του προβλήματος».

«Αυτή η τοποθέτηση, όπως και η προηγούμενη ανάλογη τοποθέτηση των ΗΠΑ, είναι δείγματα των αποτελεσμάτων που φέρνει η σωστή διπλωματική προσέγγιση της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά και του πρόσφορου εδάφους το οποίο μπορούμε να βρούμε σε μια προσπάθεια για να επιτύχουμε μέσα από διαπραγμάτευση μια πραγματικά, κατάλληλη, αποδεκτή και λειτουργική συμφωνία η οποία θα σέβεται και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα της Κύπρου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα