Κάτι καλό θα ανθίσει για την Κεφαλονιά

του Στράτου Ιωακείμ

Την αναγέννηση μέσα από τις στάχτες αναζητά η Κεφαλονιά που δέχθηκε μοιραίο χτύπημα από τον εγκέλαδο όμως στάθηκε όρθια και προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της. «Η ευτυχία ανεβάζει το ηθικό, ακόμη και ανθρώπων με μέτρια διάνοια, που έτσι παρουσιάζουν ένα ορισμένο βαθμό ψηλού πνεύματος και ιπποτισμού, από την ψηλή θέση, όπου η τύχη τους ανέβασε. Εκείνος όμως που έχει πραγματικό ψυχικό σθένος και μεγαλοψυχία, θα το δείξει με την αξιοπρέπειά του και όταν δυστυχεί και βρίσκεται κάτω από αντίξοες συνθήκες», έλεγε με σοφία ο Πλούταρχος και το απόφθεγμα

αυτό ταιριάζει γάντι στο λαό της Κεφαλονίας που με ζηλευτή ψυχραιμία αντιμετωπίζει αυτό που του όρισε η μοίρα.

Ξημερώματα 26ης Γενάρη και ο εγκέλαδος επισκέφθηκε το πανέμορφο νησί του Ιονίου. 5,9 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ, αναστάτωσαν τον τόπο του Αίνου αφήνωντας βαθιά τραύματα αλλά ευτυχώς κανένα θύμα. Σαν έτοιμοι από καιρό, οι μαθημένοι σε σεισμούς Κεφαλονίτες, έχουν θωρακισμένη σε μεγάλο βαθμό την περιουσία τους και αντιστέκονται στα φαινόμενα της φύσης.

Σε 15 - 20 χιλιόμετρα υπολογίζεται το μήκος του ρήγματος στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Η σεισμική ζώνη καλύπτει σχεδόν στο σύνολό της τη χερσόνησο της Παλλικής, ενώ το μήκος της ζώνης αυτής αντιστοιχεί στο μέγεθος του κύριου σεισμού, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολουθούν την μεγάλη σεισμική δόνηση εξακολουθούν, γεγονός που έχει προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στους κατοίκους του νησιού που σχεδόν εδώ και τρεις εβδομάδες βιώνουν το δικό τους Γολγαθά σε συνδυασμό με την κρατική ολιγορία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 3 Φεβρουαρίου, ένας ακόμα σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, απο το ίδιο ρήγμα αλλά με αλλη εστία, δοκίμασε τις αντοχές των κτιρίων και των κατοίκων προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές της τραυματισμένης Κεφαλονιάς, κυρίως στο Ληξούρι. Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Σαχπάζη, δήλωσε ότι «ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου».

Εικόνες από την Κεφαλονιά μέσω μιας μαρτυρίας που κόβει την ανάσα...

«Το χειρότερο με τον εγκέλαδο είναι ότι δεν γνωρίζεις, ούτε πότε θα χτυπήσει, ούτε πόσο μένος θα έχει. Τις τελευταίες μέρες βίωσα δύο πολύ μεγάλους σεισμούς στην Κεφαλονιά, ικανούς να τους θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Και η αλήθεια είναι πως δύο σεισμοί μπορούν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο ζωής σου…» εξομολογείται στην greenweek.gr ο Γ.Χ., κάτοικος του Αργοστολίου που έζησε από πρώτο χέρι τα γεγονότα μιας και η φύση της δουλειάς του είναι τέτοια, που η παρουσία στο τόπο των γεγονότων, είναι επιβεβλημένη.

«Από την ημέρα που έγινε ο πρώτος σεισμός, κοιμόμαστε (όσο κοιμόμαστε) και ξυπνάμε (όπως ξυπνάμε) ανήσυχα…

Οι ρυθμοί εχουν αλλάξει εντελώς και στην ατμόσφαιρα η αίσθηση της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί από κανάλια και σεισμολόγους (θα γίνει ή δεν θα γίνει μεγαλύτερο σεισμός) δεν ευνοεί.

Ο κόσμος είναι ανήσυχος, σχεδόν τρομοκρατημένος. Με το που ξεκινάει το βουητό, φέρνει μαζί και το απόκοσμο τρέμουλο της γης , έχω πιάσει τον εαυτό μου να γουρλώνει τα μάτια και να τεντώνει τα αφτιά για να… καταλάβει αν αυτό που έρχεται είναι απλά μετασεισμός (από τους εκατοντάδες που έχουν σημειωθεί) ή κάτι χειρότερο για να αρχίσει να τρέχει.

Γιατί, κακά τα ψέματα, το πρώτο που σκέφτεσαι όταν ξεκινάει ένας σεισμός, είναι από πού θα φύγει από το σπίτι και όχι – αυτό που μας μάθαιναν- να μπαίνουμε κάτω από τραπέζια», συμπληρώνει, στην άκρως ενδιαφέρουσα μαρτυρία του.

«Το χειρότερο βέβαια είναι να βλέπεις ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους, που δεν έχουν που να κοιμηθούν. Και το χειρότερο είναι πως και ο καιρός δεν είναι σύμμαχος στην δοκιμασία. Κρύο, αέρας, βροχή και τρέμουλο της γης…

Η Κεφαλονιά και οι κάτοικοί τους δεν χρωστάνε πουθενά για να ζουν όλα αυτά… που ώρες ώρες μοιάζουν με κακιά φάρσα…

Αυτές τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν γίνει μετασεισμοί… πάντα μετά κοιτάμε στο ίντερνετ για να δούμε το μέγεθος…

Έχουμε γίνει και εμείς σεισμολόγοι… θα εκτονωθεί το φαινόμενο με τους μετασεισμούς… σκεφτόμαστε…

Και οι μέρες περνούν και συνεχίζουμε να κουνιόμαστε …» μας λέει ο Γ.Χ. μεταφέροντάς μας εικόνες από την χτυπημένη από τον εγκέλαδο Κεφαλονιά.

Και καταλήγει λέγοντας: «Η δοκιμασία συνεχίζεται…» ευχόμενοι από μεριάς μας να πάνε όλα καλά.

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλονιάς ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες. Το νησί κηρύχθηκε και επισήμως σεισμόπληκτη περιοχή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μεταξύ των μέτρων, είναι η κάλυψη για δυο χρόνια του ενοικίου όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και τη δημιουργία οικισμού για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.
Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.
Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».
«Καλώ όλους με αίσθημα ευθύνες να τοποθετούνται, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη» τόνισε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.

Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Να σημειώσουμε πως την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη ο καιρός που είναι βροχερός ενώ έχει και τσουχτερό κρύο.

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
κεφαλονια, το νησι, σεισμος, ΑΠΘ, αθηνα, καιρος, ελλαδα, μμε, δευκαλιων, ισχύ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, αποτελεσματα, εγκελαδος, εικονες, ληξουρι, μμε, νησι, σεισμοι, σθενος, τυχη, ψεματα, ωρα, αναγεννηση, αξιοπρεπεια, απλα, ατμοσφαιρα, εβδομαδες, βρισκεται, βροχη, γεγονοτα, γεγονος, δημητρα, γινει, δευκαλιων, δικτυο, δονηση, εγινε, ευκαιρια, ευτυχια, ειπε, ειρηνη, εξελιξη, ερχεται, εστια, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσιες, ηθικο, ιωακειμ, κυβερνηση, κτιρια, λειτουργια, ληξη, λογο, ματια, μηκος, μοιρα, παντα, ολη μου τη ζωη, πλουταρχος, προβληματα, ρυθμοι, σκεφτεσαι, σκηνες, σοφια, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, τεχνικο επιμελητηριο, τουρισμος, ισχύ, φυση, χερι, ψυχραιμια, ψυχικο, ωρες, κακια, μελετη, ρηγμα, ριχτερ
Τυχαία Θέματα