Διπλάσιο το έλλειμμα του Ισραήλ από το στόχο του για το 2012

14:15 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σχεδόν διπλάσιο έλλειμμα από το στόχο που είχε θέσει για το 2012, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει πρόκληση για τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου πριν τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση, η οποία έγινε αργά την Κυριακή, θέτει το έλλειμμα στα 39 δισ. σέκελ (8,0 δισ. ευρώ) σχεδόν διπλάσιο του στόχου της Κυβέρνησης της τάξης των 20 δισ.

σέκελ.

«Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η πρώτη βόμβα την οποία θα πρέπει να διαχειριστεί (η επόμενη Κυβέρνηση) είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος θα πρέπει να καλύψει ένα μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναμενόταν έλλειμμα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση το συνασπισμό», αναφέρει η κορυφαία σε πωλήσεις εφημερίδα «Yediot Aharonot».

Ωστόσο, ο κ. Νετανιάχου υποβάθμισε την ανακοίνωση, με αναφορές να τον φέρουν να ενημερώνει προεκλογική συνάντηση του δεξιού κόμματός του Λικούντ ότι το ποσό ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

«Οι αριθμοί ήταν πάνω – κάτω οι αναμενόμενοι», είπε σύμφωνα με αναφορές στον εγχώριο Τύπο.

«Αναμέναμε έλλειμμα της τάξης του 3,9% και στο τέλος ήταν 4,2%», πρόσθεσε. «Το έλλειμμά μας είναι πιο μικρό απ’ αυτό τον Αμερικανών ή των Ευρωπαίων. Δεν θεωρώ ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στους Ισραηλινούς πολίτες», συμπλήρωσε.

Αλλά τα στοιχεία, η τελική αναθεώρηση των αριθμών που δημοσιοποιήθηκε το 2012, χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της Σέλι Γιασίμοβιτς του κεντροαριστερού κόμματος, του ισχυρότερου αντιπάλου του Λικούντ.

«Ο Νετανιάχου οδηγεί την οικονομία του Ισραήλ σε παντελή κατάρρευση», είπε η κ. Γιασίμοβιτς. Το εργατικό της κόμμα αναμένεται να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην επόμενη Βουλή (Knesset)και έχει εστιάσει την εκστρατεία του στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει το κίνημά του «Jewish Home» σε άνευ προηγουμένου ποσοστά στις εκλογές, εκμεταλλεύθηκε επίσης την ευκαιρία για να επιτεθεί στο Λικούντ.

«Παρόλο που γνώριζε ότι τα έσοδά της μειώνονταν, η Κυβέρνηση συνέχισε να διανείμει χρήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «πληρώνουμε φόρους και δικαιούμαστε να έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν είναι πολυδάπανη».

Ο κ. Νετανιάχου έχει υπεραμυνθεί των οικονομικών επιδόσεων της Κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επιχειρηματολογώντας ότι βοήθησε τη χώρα στην ασφάλεια εν μέσω της αναταραχής της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα