Διοικητής: Τα μέτρα λιτότητας να εμπλουτιστούν με ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης

15:12 12/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πολιτική λιτότητας από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει τα δημοσιονομικά μιας οποιασδήποτε χώρας σε υγιή βάση, ανέφερε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε ομιλία του στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, τονίζοντας ότι πάνω από όλα χρειάζεται ανάπτυξη, τερματισμός της ανοδικής τάσης της ανεργίας και διεύρυνση της απασχόλησης.

«Η τήρηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου που συμφωνήθηκε από

τους ηγέτες της ζώνης του Ευρώ αποτελεί μεν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανάκτησης των δημοσιονομικών ισορροπιών, αλλά η περαιτέρω ύφεση που τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους αναπαράγουν, ενισχύει δυστυχώς το φαύλο κύκλο μεταξύ της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», είπε.

Γι’ αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, απαιτείται ο εμπλουτισμός ή ο συνδυασμός του υφιστάμενου Δημοσιονομικού Πλαισίου με ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων ανάπτυξη, με ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών που θα θέσει τέρμα στην περαιτέρω κατολίσθηση των εσόδων του κράτους και την συνεπακόλουθη περαιτέρω μεγέθυνση των ελλειμμάτων.

Εδωσε ως παράδειγμα τη μείωση των μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών, η οποία όπως είπε, θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με διεύρυνση τόσο του μεγέθους όσο και της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των αναπτυξιακών δαπανών.

«Η παραγωγικότητα της χώρας θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί με επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονη τεχνολογία. Με πρώτιστο για τη δική μας χώρα στόχο, την αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης στα προ της κρίσης χρόνια», είπε.

Ο Διοικητής σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Βαρκελώνη, όπου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση μεταξύ ενός πλαισίου ανάπτυξης και ενός δημοσιονομικού πλαισίου». Χαιρέτισε επίσης υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη θέσεις που εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν και συγκεκριμένα εργαλεία που πρότεινε προς αυτό τον σκοπό, όπως περισσότερες ευρωπαϊκές διασυνοριακές και κοινοτικές επενδύσεις σε έργα υποδομής, τη δημιουργία ειδικών ομολόγων («project bonds») για επενδύσεις υποδομής, την χρησιμοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για περιορισμένο καταμερισμό των κινδύνων με ιδιώτες επενδυτές, τη δημιουργία εγγυητικών ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης που συχνά αντιμετωπίζουν και την πράσινη ανάπτυξη,

«Ευελπιστώ ότι οι πιο πάνω στρατηγικές ανάπτυξης και οι νέες δυνατότητες που διανοίγονται στην ΕΕ μέσω των νέων εργαλείων που προτείνει ο Ολι Ρεν, θα εξεταστούν με προσοχή και θα τύχουν εκμετάλλευσης και από την δική μας χώρα», είπε.

Πρόσθεσε ότι τόσο τα εργαλεία προώθησης νέων έργων υποδομής με ευρωπαϊκή κυρίως χρηματοδότηση μέσω του επαναπρογραμματισμού των διαρθρωτικών ταμείων, όσο και η απελευθέρωση πόρ

Keywords
Τυχαία Θέματα