Δημιουργία Γραφείου Διασφάλισης Ακεραιότητας της Αστυνομίας

13:47 9/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η πρόσφατη υπόθεση διερεύνησης ενδεχόμενης εμπλοκής δύο αστυνομικών σε σοβαρές υποθέσεις τοκογλυφίας, υπογραμμίζει, για μίαν ακόμη φορά, την αναγκαιότητα δημιουργίας Γραφείου Διασφάλισης της Ακεραιότητας της Αστυνομίας.

“Το Γραφείο”, όπως δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Ομάδας Νομικών του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Νίκος Παυλίδης, “θα δύναται να εξετάζει υποθέσεις αυτεπάγγελτα, ή μετά από παράπονα, ή καταγγελίες πολιτών και θα οφείλει να εξετάζει υποθέσεις μετά από αίτημα του Αρχηγού της Αστυνομίας

ή του Γενικού Εισαγγελέα”.

Οπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης, “η αποστολή, οι εξουσίες και λειτουργίες του Γραφείου θα πρέπει να καθορίζονται με ειδική νομοθεσία”.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσαν οι συγκεκριμένες ανάγκες να καλύπτονται από την ήδη λειτουργούσα στην Κύπρο “Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας”, ο κ. Παυλίδης δήλωσε πως “όχι”, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και ότι η Αρχή αυτή “εξετάζει υποθέσεις, οι οποίες προέρχονται από παράπονα των πολιτών και η εξέταση γίνεται από πρώην αστυνομικούς, οι οποίοι εργοδοτούνται ειδικά για αυτή την περίπτωση, για κάποιο Α ή Β παράπονο”.

“Εδώ”, συνέχισε, “ομιλούμε για μία μόνιμη υπηρεσία ή γραφείο, το οποίο πρέπει να στελεχώνεται από μόνιμα ικανά στελέχη και να υπάρχει πλήρης εργοδότηση του προσώπου, του Διευθυντή του γραφείου αυτού”.

“Εισηγούμαστε, σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα (όπως για παράδειγμα αυτά της Αυστραλίας) η αποστολή του Γραφείου να περιλαμβάνει την πρόληψη, διερεύνηση και εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, παρανομίας και υπέρβασης ή κατάχρησης εξουσίας από μέλη του αστυνομικού σώματος, την παροχή συμβουλών και εισηγήσεων για την ενδυνάμωση των μηχανισμών και πρακτικών άμυνας του αστυνομικού σώματος κατά της διαφθοράς και της παρανομίας μελών του και τη δημόσια αποκάλυψη διαφθοράς και σοβαρών παραβάσεων από μέλη του Σώματος”, είπε ο κ. Παυλίδης.

“Επιβάλλεται”, πρόσθεσε, “το Γραφείο να μην αποτελεί τμήμα, υπηρεσία ή μονάδα της Αστυνομίας, αλλά να λειτουργεί και να στεγάζεται ανεξάρτητα και αυτόνομα από τις δομές της”.

“Θα πρέπει, επίσης”, συνέχισε ο κ. Παυλίδης, “να στελεχώνεται από ικανά πρόσωπα άμεμπτου χαρακτήρα και ηθικής, τα οποία θα εργοδοτούνται μόνιμα σε αυτό το Γραφείο και δεν θα προέρχονται από περιοδικές αποσπάσεις ή μεταθέσεις από αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες, η δε ανέλιξή τους δεν θα εξαρτάται από αξιολογήσεις από πρόσωπα εντός του αστυνομικού σώματος”.

“Του Γραφείου”, όπως είπε ο κ. Παυλίδης, “θα πρέπει να προΐσταται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που θα προέρχεται από το δικαστικό ή δικηγορικό σώμα, θα είναι υπόλογο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στο Γενικό Εισαγγελέα και θα αναφέρεται, όποτε του ζητηθεί, στο Κοινοβούλιο”.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα