Δηλώσεις Κλίντον και Πανέτα για τη Συρία

07:44 20/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι αν η Συρία δεν επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ικανοποιητικής αποστολής παρατηρητών στη χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα φροντίσει να εγκρίνει μια εφαρμόσιμη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη σύνοδο των Φίλων της Συρίας στο Παρίσι, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει

εμπάργκο στην πώληση όπλων και οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις.

Φέρεται μάλιστα να είπε ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει με βάση το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ το οποίο επιτρέπει και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Στην ίδια σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ είπε ότι θα εξεταστούν ”άλλες επιλογές” αν αποτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι κναν. ”Αποφασίσαμε να φροντίσουμε ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει και άλλες επιλογές”, σημείωσε.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα προειδοποίησε εξάλλου κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

”Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί, όπως έχει επισημάνει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, γιατί η πιθανότητα μιας έξωθεν στρατιωτικής επέμβασης θα κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση και θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη περισσότερους αθώους πολίτες”, είπε ο Πανέτα μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Το υπουργείο αναθεωρεί τα σχέδιά του εξετάζοντας διάφορα πιθανά σενάρια, όπως είναι η συνήθης πρακτική, όμως βασικός στόχος είναι να πιεστεί ο Ασαντ με άλλους τρόπους, πρόσθεσε. Η Ουάσινγκτον προμηθεύει τη συριακή αντιπολίτευση με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικά είδη άλλα μέχρι στιγμής δεν συμφωνεί να παράσχει όπλα στους εξεγερμένους.

Ο Πανέτα σημείωσε ότι η κρίση στη Συρία δεν μπορεί να τερματιστεί με
μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ ή από κάποια άλλη χώρα αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένη, διεθνή προσπάθεια. ”Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση. Θα ήθελα να υπήρχε, όμως δεν υπάρχει”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα