ΔΗ.ΚΟ.: Για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

16:05 15/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το νέο ψήφισμα 2026 για την UNFICYP έρχεται τις παραμονές της δεύτερης και καθοριστικής συνάντησης στο Green Tree των ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί με ανοικτό και το ενδεχόμενο διαπίστωσης αδιεξόδου, αφού δεν έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα στα σημαντικότερα κεφάλαια, όπως έχει παραδεχθεί έστω και έμμεσα και ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος επιβεβαιώνει πως έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες του Βρετανικού παράγοντα

να οδηγήσει τα πράγματα σε πολυμερή διάσκεψη ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Η κατά λέξη ενσωμάτωση στο ψήφισμα της αναφοράς του ΓΓ για το ενδεχόμενο σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης, όπως αυτή έγινε στα πλαίσια της δήλωσης του μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στο Green Tree, κάνει ξεκάθαρο ότι χωρίς συμφωνία σε όλα τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης δεν θα είναι δυνατή η σύγκληση μίας τέτοιας διάσκεψης.

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι, παρά την επαναλαμβανόμενη έκκληση για αποφυγή πράξεων που δημιουργούν ένταση το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφεύγει την όποια αναφορά στις συγκεκριμένες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Τέλος καλούμε την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στη σχετική έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να επιτρέψει την είσοδο της επιτροπής για τους αγνοουμένους σε όλες τις κατεχόμενες από την ίδια περιοχές της Κύπρου περιλαμβανόμενων και των στρατιωτικών ζωνών, προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό λειψάνων αγνοουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα