ΔΗΚΟ: Ευαρέσκεια για την έρευνα με τα πετραιλοειδή

20:57 13/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ικανοποίηση του για την χθεσινή δημοσιοποίηση, από το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, της έρευνας που αφορά τη συμπεριφορά των εταιρειών πετρελαιοειδών σε περιόδους αυξομειώσεων της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Το πόρισμα της έρευνας επιβεβαιώνει τους φόβους και τις απορίες μας και δικαιώνει τις φωνές που  κατ επανάλειψη διατυπώναμε για τον τρόπο που άλλαζαν οι λιανικές τιμές των καυσίμων κάθε φορά που είχαμε νέα

παραλαβή φορτίου σε περιόδους αυξομείωσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αλλά και σε περιόδους αλλαγής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Οι σημαντικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι ότι σε περιόδους μειώσεων οι εταιρείες καθυστερούσαν να μειώσουν τις τιμές τους και σε περιόδους αυξήσεων οι τιμές αυξάνονταν άμεσα πριν εξαντληθούν τα προηγούμενα αποθέματα. Επί  πλέον, τόσο σε περίοδους αυξήσεων όσο και σε περιόδους μειώσεων, οι εταιρείες δεν μετάβαλλαν τις τιμές εξ ολοκλήρου και σύμφωνα με τη μεταβολή, αλλά παρατηρούνται διαφορετικές αυξομειώσεις στην αξία του αποθέματος και στην προτεινόμενη τιμή των εταιρειών.

Η έρευνα έχει διεξαχθεί με μια νέα διαφοροποιημένη μέθοδο παρακολούθησης της συμπεριφοράς των εταιρειών πετρελαιοειδών στον υπολογισμό της προτεινόμενης λιανικής τιμής, τιμής αναφοράς και χονδρικής τιμής.

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για την εξέλιξη αυτή διότι αποτελούσε πάγιο αίτημα μας η διεξαγωγή μιας εις βάθος έρευνας. Ήταν πάγιο αίτημα μας διότι, όταν κατ επανάληψη ρωτούσαμε το αρμόδιο Υπουργείο, κατά τη διάρκεια πολλών συνεδριάσεων ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, να μας εξηγήσει τις συμπεριφορές των εταιρειών πετρελαιοειδών σε περιόδους αυξομειώσεων της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η απάντηση που παίρναμε ήταν ότι γίνονται όλοι οι έλεγχοι κανονικά και οι λιανικές τιμές ήταν σωστές. Μια απάντηση που σίγουρα δεν μας ικανοποιούσε και γι αυτό το λόγο επιμέναμε και ζητούσαμε μια πιο λεπτομερή έρευνα.

Σημειώνουμε με ανησυχία το σημείο που προκύπτει μέσα από την έρευνα και αφορά την συμπεριφορά των εταιρειών πετρελαιοειδών με παρόμοιο τρόπο και  το ότι προσαρμόζουν τις τιμές τους με μια μέρα περίπου διαφορά. Καλούμε την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να εξετάσει τάχιστα το θέμα αυτό που εντάσσεται στα πλαίσια της τιμολογιακής πολιτικής των εταιρειών.

Επίσης καλούμε το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να λάβει όσα μέτρα χρειάζονται, νομοθετικά, δημοσιεύσεις και δημοσιοποιήσεις ονομάτων εταιρειών και πρατηριούχων και άλλα, ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα, μη αποκλειόμενης  και της άσκησης της εξουσίας του Υπουργού για έκδοση διατάγματος καθορισμού επιβολής ανώτατης τιμής (πλαφόν), εκεί όπου δικαιολογείται.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε όποιες νομοθεσίες προωθηθούν ενώπιον μας με σκοπό τη πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Οι πιο πάνω ενέργειες πλήττουν τα συμφέροντα και

Keywords
Τυχαία Θέματα