Δίκη Χατζηκωστή: Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις για το αίτημα αποφυλάκισης

17:12 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του τριμελούς Εφετείου η ακροαματική διαδικασία αναφορικά με την έφεση που υπέβαλαν σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, οι τέσσερεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος «Δίας» Αντη Χατζηκωστή, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα τους για αποφυλάκιση μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Αφού άκουσε τις αγορεύσεις των δυο πλευρών και με τη συνήγορο της κατηγορούσας αρχής Ελενα Κλεόπα να ολοκληρώνει σήμερα την αγόρευση της, το

Εφετείο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφαση του.

Κατά το τελευταίο στάδιο της αγόρευσης της εναντίον της έφεσης των τεσσάρων κατηγορουμένων, η Ελενα Κλεόπα υποστήριξε ότι το Πρωτοδικείο στην απόφαση του για απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των τεσσάρων έλαβε υπόψη όλους τους παράγοντες που επενεργούν στα πλαίσια μιας δίκης όπως ο αριθμός των μαρτύρων, των αιτημάτων που υποβλήθηκαν, οι ενστάσεις, ο χρόνος εξέτασης και αντεξέτασης των μαρτύρων και ο χρόνος που χρειάστηκε για να κατατεθούν τα διάφορα τεκμήρια.

Σημείωσε σε σχέση με τους όρους αποφυλάκισης, ότι αυτοί δεν εξετάζονται εκ των προτέρων, αλλά επιβάλλονται εφόσον αποφασιστεί η μη κράτηση τους.

Η Ελενα Κλεόπα επικαλέστηκε ακόμη τη διαβεβαίωση του Κακουργιοδικείου ότι η δίκη θα προχωρήσει απρόσκοπτα, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του, το Κακουργιοδικείο έδωσε προτεραιότητα στην εκδίκαση αυτής της υπόθεσης.

Σημείωσε ακόμη ότι οι προσωπικές περιστάσεις των κατηγορουμένων λήφθηκαν υπόψη από το Κακουργιοδικείο, το οποίο, όπως πρόσθεσε, αξιολόγησε τις περιστάσεις και αποφάσισε ότι αυτές αποτελούν ενδείξεις σε σχέση με τη διάπλαση ενδεχόμενου κινδύνου για μη προσέλευση τους στη δίκη σε περίπτωση απόλυσης τους. Ειδικότερα, σε σχέση με τον 4ο κατηγορούμενο Γρηγόρη Ξενοφώντος, η συνήγορος της κατηγορούσας αρχής, επεσήμανε ότι για έξι μήνες φυγοδικούσε παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και ότι είχε ξεκινήσει η δίκη.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό της 3ης κατηγορούμενης Ελενας Σκορδέλη ότι οι Κεντρικές Φυλακές δεν της παρέχουν τον επαρκή χρόνο για προετοιμασία της υπεράσπισης της, η Ελενα Κλεόπα ανέφερε ότι το Κακουργιοδικείο ορθά απεφάνθη ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς. Υπενθύμισε πως στην πρωτόδικη απόφαση του το Κακουργιοδικείο υπέδειξε ότι σε κανένα στάδιο της δίκης η 3η κατηγορούμενη δεν είχε εγείρει ένα τέτοιο θέμα.

Αναφορικά με τη θέση των κατηγορουμένων ότι σπαταλήθηκε χρόνος λόγω του τρόπου προγραμματισμού της προσέλευσης των μαρτύρων κατηγορίας, η Ελενα Κλεόπα είπε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα με τον προγραμματισμό σε ό,τι αφορά την προσέλευση των μαρτύρων αυτό οφειλόταν στην εξαντλητική και πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα αντεξέταση αρκετών από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η αντεξέταση του Φάνου Χατζηγεωργίου κράτησε 13 μέρες, του Γιώργου Ζαβράντωνα 8 μέρες, της Ρέας Ανδρον

Keywords
Τυχαία Θέματα