Διεύρυνση οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας, προκρίνει ο Ρώσος Πρέσβης

22:24 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας πρέπει να διευρυνθούν περαιτέρω, εξέφρασε απόψε στο ΚΥΠΕ ο Ρώσος Πρέσβης Stanislav Osadchiy.

Ο Osadchiy μιλούσε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η Γενική Συνέλευση του Κυπρο- Ρωσικού συνδέσμου, έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα τώρα που κατά την οικονομική κρίση, όπως είπε, οι οικονομικές

σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, θα πρέπει να διευρύνονται και να πλατύνονται. Για αυτό συνέχισε, «καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», και εκτίμησε πως αυτή η Γενική Συνέλευση του Κυπρο – Ρωσικού Συνδέσμου συμβάλει προς αυτό τον σκοπό.

Ο κ Osadchiy, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν έχει ξαναέρθει στην Πάφο, ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά χρόνια πριν, όταν ήταν νεαρός διπλωμάτης και εργαζόταν στην Ρωσική Πρεσβεία στη Κύπρο το 1973 έως το 1979. Από τότε είπε «πέρασαν 40 χρόνια και τώρα επισκέπτομαι την Πάφο, ως Πρέσβης .

Ο κ Osadchiy εξέφρασε τέλος την μεγάλη του χαρά που η Πάφος έχει μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη πόλη, και πρόσθεσε πως και η Κύπρος έχει αναπτυχθεί ραγδαία στο διάστημα αυτό των 40 ετών.

O Αλέξις Ρογαλέφ Διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου ανέφερε πως το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο συνεργάζεται στενά με τη Ρωσο- κυπριακή κοινότητα της Πάφου, και συμβάλει – όπως είπε – στην διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων με τον Κυπρο- Ρωσικό Σύνδεσμο. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα όπως η Κυπρο- Ρωσική κοινότητα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κυπρο- Ρωσικού Συνδέσμου Κύπρου, Χάρης Θράσου, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, πως ο Κυπρο- Ρωσικός σύνδεσμος έχει 52 χρόνια ζωής και ιδρύθηκε το 1961 με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών σε όλους τους τομείς. Είμαστε είπε, πολιτιστικός σύνδεσμος, αλλά ασχολούμαστε με πάρα πολλά θέματα όπως την διοργάνωση , πολιτιστικών εκδηλώσεων , συγκροτημάτων, εκθέσεων ζωγραφικής, βιβλίου, γραμματοσήμων αλλά και εκδηλώσεων οικονομικού χαρακτήρα .

Σύμφωνα με τον κ. Θράσου ο Κυπρο -Ρωσικός σύνδεσμος ασχολείται και με οικονομικά ζητήματα, στο πλαίσιο των οποίων διοργανώνει διάφορα οικονομικά φόρουμ – Κύπρου- Ρωσίας μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ανακοίνωσε επίσης πως ο Κυπρο – Ρωσικός Σύνδεσμος Κύπρου σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο έχει δημιουργήσει σχολή ρωσικής γλώσσας, ενώ διοργανώνονται και διάφορες εκδρομές στην Ρωσία , στην Αγία Πετρούπολη με την ανταλλαγή αποστολών. Σύντομα εξάλλου αναμένεται η διοργάνωση συνεδρίου της Βυζαντινολογίας μαζί με το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, είπε.

Εξάλλου, η Αρίστη Ανδριώτη Αντιπρόεδρος του Κυπρο- Ρωσικού Συνδέσμου Πάφου ανέφερε πως ο Κυπρο- Ρωσικός Σύνδεσμος Πάφου δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια με σκοπό να φέρει πιο κοντά τους Ρώσους και Ρωσόφωνους πολίτες της πόλης και επαρχίας Πάφου με τους κατοίκους της Πάφου.

Στο διάστημα αυτό των δύο ετών συνέχισε, « έχουμε επιτελέσει ένα δραστήριο ρόλο, όπως το Gala πριν δύο χρόνια που σκοπό είχε την ανέγερση του πρώτο Ρωσικού Ναού στην Κύπρο, αλλά και το International School της Πάφου».

Ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Κενδέας Ζαμπυρίνης ανέφερε πως το επιμελητήριο έχει συνεργαστεί στενά με την ομάδα πρωτοβουλίας για ίδρυση του Κυπρο- Ρωσικού συνδέσμου στην Πάφο, και πως η δραστηριότητα του Κυπρο – Ρωσικού Συνδέσμου συμπίπτει με τους στόχους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου.

Ο Ραούλ Τσαχίδης Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοποντίων Πάφου, ανέφερε πως η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του Κυπρο- Ρωσικού Συνδέσμου της Πάφου έχει πολύ μεγάλη σημασία ιδιαίτερα με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος – που παρατηρείται- όπως είπε, κατά 50%. Εμείς συνέχισε, οι ελληνοπόντιοι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο και γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών.

Ο Αναστάσης Ρογήρου Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως ο Κυπρο- Ρωσικός Σύνδεσμος Πάφου έχει διοργανώσει εκδηλώσεις που έχουν ξεπεράσει τα όρια της Πάφου και έγιναν παγκύπριας σημασίας.

Από την πλευρά της τοπικής αρχής ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Χρυσάνθου που εκπροσωπούσε τον δήμαρχο Πάφου ανέφερε πως είναι γνωστοί οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, και μεταξύ του Ρωσικού λαού και των Ελλήνων της Κύπρου. Μας ενώνουν είπε πάρα πολλά « ξεκινώντας από την θρησκεία» ενώ η Ρωσία ήταν από ανέκαθεν – όπως σημείωσε -, «σταθερός σύμμαχος μας στα ΗΕ , και πολλά από τα ψηφίσματα που ήταν εναντίον τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος , χάρη στις προσπάθειες του νυν υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανατράπηκαν αρκετές δυσμενείς αποφάσεις για την Κύπρο».

Τέλος, ο Ανδρέας Παρτασίδης ΓΓ του Κυπρο – Ρωσικού Συνδέσμου φιλίας σημείωσε πως όραμα του Συνδέσμου είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Εκτιμούμε συνέχισε, «ότι και ο Σύνδεσμος που έχει δημιουργηθεί στην Πάφο μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας για την διοργάνωση εκδηλώσεων και στην Πάφο».

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Κυπρο – Ρωσικού Συνδέσμου Πάφου εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα