Διεθνής μελέτη για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου στα παιδιά

17:36 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κοιλιακό άλγος που εντοπίζεται γύρω από τον ομφαλό και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως εμέτους, διάρροιες, πυρετό ή απώλεια βάρους, συχνά δεν οφείλεται σε οργανική πάθηση που να απαιτεί ειδική θεραπεία για αυτό και αποκαλείται ‘λειτουργικό’. Επειδή ωστόσο έχει τάση να χρονίζει, να παρεμποδίζει τις συνήθεις δραστηριότητες του παιδιού και να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του, είναι σημαντική η αντιμετώπισή του, η

οποία ωστόσο είναι δύσκολη καθώς τα συνήθη αναλγητικά είναι αναποτελεσματικά.

Πρόσφατες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε παιδιά με λειτουργικό κοιλιακό άλγος (μείωση των αποικιών των ευεργετικών μικροοργανισμών και αύξηση των παθογόνων) και αποκατάσταση της χλωρίδας μετά τη χορήγηση συγκεκριμένων προβιοτικών από το στόμα με ύφεση του άλγους.

Με το παρόν η Επιστημονική Υπεύθυνη της μελέτης για την Ελλάδα, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Hon. Prof, Dr. Med., Διευθύντρια ΕΣΥ, Μονάδα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’ ενημερώνει ότι είναι σε εξέλιξη διεθνής πολυκεντρική μελέτη της αποτελεσματικότητας του προβιοτικού Γαλακτοβάκιλλος Reuteri στην αντιμετώπιση του λειτουργικού κοιλιακού άλγους στα παιδιά, στην οποία συμμετέχει η Παιδογαστρεντερολογική Μονάδα της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’.

Οι γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας από 5 έως 16 ετών με κοιλιακό άλγος γύρω από τον ομφαλό με συχνότητα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και διάρκεια τουλάχιστον 2 μήνες και επιθυμούν να εξεταστεί το παιδί τους από Παιδογαστρεντερολόγο με σκοπό να συμμετάσχει στη μελέτη, αφού πρώτα αποκλεισθούν τα οργανικά αίτια με ειδικές εξετάσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν για ραντεβού στο ειδικό ιατρείο που θα λειτουργεί γι αυτό το σκοπό στο πλαίσιο της Γαστρεντερολογικής Μονάδας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’. Επικοινωνία και πληροφορίες για ραντεβού: κ. Μαρία Μαραγκουδάκη τηλ. 6940 53 76 86.

Keywords
Τυχαία Θέματα