Διεθνές συνέδριο για τα γλυπτά του Παρθενώνα

15:16 12/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο Σίδνεϊ διεξάγεται από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου το δεύτερο διεθνές συνέδριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με τίτλο «Παρθενώνας. Ένα Σύμβολο Παγκόσμιας Ιθαγένειας».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή Αυστραλίας για την Αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με την υποστήριξη της βρετανικής και της αμερικανικής επιτροπής. Θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ακολουθεί το περσινό παρθενικό συνέδριο στο Λονδίνο. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Ο’ Φάρελ.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις γύρω από την εκστρατεία επανένωσης των γλυπτών, να εξεταστούν στρατηγικές προσεταιρισμού της διεθνούς κοινής γνώμης και άσκησης πίεσης προς το Βρετανικό Μουσείο.

Το συνέδριο έρχεται λίγο μετά την κίνηση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού να ζητήσει τη διαμεσολάβηση της UNESCO μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Με άρθρο του που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών στη Sydney Morning Herald, ο Πρόεδρος του διεθνούς συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ κατηγόρησε τη βρετανική πλευρά ότι δεν δέχεται καν να ακούσει περί επανένωσης των γλυπτών παρά την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Ο γεννηθείς στη Βρετανία Αυστραλός επιχειρηματίας τόνισε ότι «μετά από πολλά χρόνια, η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την κατοχή των αρχαίων γλυπτών του Παρθενώνα ίσως κατευθύνεται προς διευθέτηση ως αποτέλεσμα μιας πρόσφατης αλλαγής στους κανονισμούς της UNESCO σχετικά με την κλεμμένη πολιτιστική περιουσία». Ο κ. Χιλ αναφερόταν στη δυνατότητα διαμεσολάβησης της UNESCO σε ανάλογες περιπτώσεις.

Κατόπιν του ελληνικού αιτήματος, η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Ιρίνα Μπόκοβα έστειλε επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση ζητώντας της να συμφωνήσει στη διαμεσολάβηση, καθώς ο κανονισμός απαιτεί αμοιβαία συμφωνία. «Η Βρετανία είναι μέλος της UNESCO και συμμετείχε στην υπογραφή της νέας διαδικασίας διαμεσολάβησης. Η απόρριψη της πρόσκλησης της UNESCO θα δημιουργούσε κακή εντύπωση για τη Βρετανία και θα την έκανε να μοιάζει παράλογη», σχολίασε ο κ. Χιλ.

Παρόλα αυτά, μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσον η επιστολή της UNESCO θα μπορέσει να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σε επίπεδο κοινής γνώμης η Επιτροπή εκτιμά ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο θετικά. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, σε άρθρο του στους Sunday Times, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Όλιβερ Καμ σχολίασε ότι ο διαμελισμός των γλυπτών του Παρθενώνα είναι σαν να σκίζει κανείς την πρώτη έκδοση του Σαίξπηρ και να διαμοιράζει τυχαίες σελίδες, χωρίς καν ολόκληρα έργα ή σκηνές έργων. «Το Μουσείο της Ακρόπολης φέρνει τους σύγχρονους επισκέπτες όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα ενοποιημένο αριστούργημα. Τα γλυπτά σίγουρα θα έπρεπε να στεγάζονται εκεί», κατέληγε ο κ. Καμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα