Διεκδικητικότητα του ρόλου μας ως ενεργειακό κέντρο της ΕΕ ζητά η ΕΔΕΚ

13:36 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρεί το Κ.Σ.ΕΔΕΚ τις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα ενέργειας, προσθέτοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να είναι έτοιμη να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο και χρηματοδοτική στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως οι δυο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού

Συμβουλίου για προώθηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και συμπερίληψη στις ενεργειακές πηγές της και του διαδρόμου της νοτιοανατολικής Μεσογείου, “κρίνονται ως ευνοϊκές εξελίξεις για την Κύπρο γιατί αναδεικνύουν τη χώρα μας ως ένα δυνητικά σημαντικό ενεργειακό εταίρο για την ΕΕ”.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στον πολύ σημαντικό τομέα της ενέργειας στην ΕΕ και ταυτόχρονα, να διεκδικήσει και ανάλογη χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκά ταμεία για την κατασκευή των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών.

“Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε πλήρεις και λεπτομερειακούς σχεδιασμούς, οικονομικά και τεχνικά τεκμηριωμένους αναφορικά με τις ενεργειακές δυνατότητες της Κύπρου και την ευκαιρία για την Ευρώπη, να έχει έναν εταίρο – αξιόπιστο παροχέα ενέργειας, μια χώρα μέλος της ΕΕ”, συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε πως πρώτιστος από τους στόχους μας θα πρέπει να είναι η προώθηση των σημαντικών θεμάτων που μας αφορούν, με πρώτο την άμεση εγκατάσταση ενεργειακού κέντρου υγροποίησης στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναδείξουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα για την ίδια την Ευρώπη (ασφάλεια τροφοδοσίας, γεωπολιτικών συσχετισμών και οικονομικών δεδομένων), της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη, σε σχέση με τη μεταφορά του μέσω των τουρκικών ή άλλων αγωγών.

Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ, συνέχισε, θεωρεί το θέμα της ενέργειας ύψιστο εθνικό θέμα για την Κύπρο και θα πρέπει να τύχει του ανάλογου χειρισμού από όλους και πως δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και πρόχειρους χειρισμούς, καθώς από την αξιοποίηση των ενεργειακών μας αποθεμάτων θα εξαρτηθεί και η γρηγορότερη έξοδος μας από την παρούσα οικονομική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα