Διαβεβαιώσεις Ολάντ και υποστήριξη Κάμερον προς Ομπάμα

09:49 1/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε εκ νέου το Σάββατο τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει αποφασίσει η χώρα του να λάβει μέρος στην τιμωρία της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα για την οποία η Δύση κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά αντιμετωπίζει και ο ίδιος εντεινόμενες πιέσεις να θέσει το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης σε ψηφοφορία

στην εθνοσυνέλευση.

Ο Ομπάμα και ο Ολάντ συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, στην οποία επισήμανε ότι έχει αποφασίσει πως πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση, αλλά θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν να την διατάξει.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα “ισχυρό μήνυμα” στον Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

“Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ -και άλλους οι οποίοι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα- ότι τα εγκλήματα αυτά είναι απαράδεκτα και όσοι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες θα λογοδοτήσουν”, ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όμως ο Ολάντ δέχεται όλο και πιο σθεναρές πιέσεις να ζητήσει και αυτός επίσημα την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία πρόκειται να συζητήσει για τη Συρία την 4η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας.

“Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να συμβουλευθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο όνομα των δημοκρατικών αρχών, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ζητήσει να διεξαχθεί, μετά τη συζήτηση, μια επίσημη ψηφοφορία στη βουλή”, επισήμανε ο Ζαν-Λουί Μπορλού, επικεφαλής του κόμματος της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI).

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δημοσιεύθηκε χθες κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι τάσσονται εναντίον της συμμετοχής της χώρας τους σε στρατιωτική δράση στη Συρία και δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ όσον αφορά το ζήτημα αυτό.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη Συρία, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει με ψηφοφορία την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, στην οποία η Δύση προσάπτει την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου.

“Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία”, έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η ήττα του Κάμερον έθεσε υπό αμφισβήτηση το ρόλο της Βρετανίας ως του πιο αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ σε στρατιωτικά ζητήματα, ρόλο που ο Κάμερον εργαζόταν σκληρά για να διατηρήσει.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα απογοητευθούν που η Βρετανία “δεν θα εμπλακεί” στις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα χθες εκατοντάδες διαδηλωτές εναντίον του πολέμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για να κηρύξουν μια “νίκη”, έπειτα από την ψηφοφορία της βρετανικής βουλής την Πέμπτη, και για να απαιτήσουν να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση από άλλα κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα