Διαμαρτυρίες χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία για σκουπίδια και δυσωδία

12:12 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αγανακτισμένοι από την πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατεί λόγω των σωρών των σκουπιδιών στην κατεχόμενη Λευκωσία, απότοκο της απεργίας των εργαζομένων στο «δημαρχείο» εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, ομάδα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στην κατεχόμενη Λευκωσία συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα και απέκοψαν την κυκλοφορία σε συμβολή δρόμου μπροστά από το κτίριο της «πρωθυπουργίας», ενώ πραγματοποιείτο η συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» για τον «δήμο» Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται

στον τ/κ Τύπο, οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονταν έντονα για την όλη κατάσταση, ενώ κάποιοι φορούσαν και μάσκες οξυγόνου για να δείξουν την τραγική κατάσταση λόγω της δυσωδίας. Νέα εκδήλωση, παρόμοια με τη χθεσινή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:00 στο ίδιο σημείο.

Η οργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης ξεκίνησε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook από την Ουμάι Γιλμάζ που, σύμφωνα με τη “Γενί Ντουζέν”, δηλώνει η ίδια καλλιτέχνης και ακτιβίστρια. Η “Γενί Ντουζέν” γράφει επίσης ότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Λευκωσίας χρωστά στην «αρχή ηλεκτρισμού» 37 εκ. τουρκικές λίρες (17,6 εκ. ευρώ) και στον προϋπολογισμό για το 2012 το ποσό που περιλαμβάνεται είναι 450.000 τουρκικές λίρες (περίπου 214.000 ευρώ).

Τη χθεσινή εκδήλωση, αναφέρει η “Γενί Ντουζέν”, στήριξε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (ΡΤΚ), ενώ η “Αφρίκα” γράφει ότι και ο πρόεδρος του κόμματος Οζκάν Γιοργκαντζίογλου συνάντησε την αντίδραση των συμμετεχόντων όταν έφθασε στο χώρο της εκδήλωσης.

Στο μεταξύ, το «υπουργικό συμβούλιο» έλαβε χθες αποφάσεις για τα προβλήματα του «δήμου» της κατεχόμενης Λευκωσίας και των εργαζομένων. Όπως ανακοίνωσε ο «υπουργός εσωτερικών» Ναζίμ Τσαβούσογλου, το «υπουργικό» έδωσε πλήρη αρμοδιότητα στον «έπαρχο Λευκωσίας» για να αρχίσουν τις διαδικασίες αποκομιδής των σκυβάλων και ψεκασμού στην κατεχόμενη Λευκωσία μέχρι την Κυριακή.

Αποφασίστηκε επίσης όπως για όσους από τους εργαζόμενους στο «δημαρχείο» παραγνωρίσουν την προηγούμενη απόφαση του «υπουργικού» για απαγόρευση της απεργίας και δεν επιστρέψουν στα καθήκοντά τους την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν εναντίον τους όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Προειδοποίησε δε τα μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» ότι εάν και οι ίδιοι δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για να επιλύσουν τα προβλήματα του «δημαρχείου» και δεν αρχίσουν τις διαδικασίες εναντίον όσων δεν επιστρέψουν στα καθήκοντά τους τη Δευτέρα, τότε θα αρχίσουν και εναντίον τους όλες οι διαδικασίες για παύση τους. Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι δεν θα καταβληθούν οι μισθοί σε όσους συμμετείχαν στην απεργία και δεν επιστρέψουν στα καθήκοντά τους τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο «δήμο» και μέλη της «συντεχνίας εργαζομένων στα δημαρχεία» (BES) κήρυξαν από τις 15 Οκτωβρίου επ’ αόριστον απεργία, επειδή δεν τους είχε καταβληθεί μέχρι τότε ο μισθός του Αυγούστου, ενώ από τον Ιούλιο του 2011 δεν τους καταβάλλονται κοινωνικές ασφαλίσεις και από τον Μάιο του 2007 δεν τους καταβάλλονται εισφορές στο ταμείο προνοίας.<

Keywords
Τυχαία Θέματα