Διάλογο για μείωση μισθών στο τραπεζικό τομέα, ξεκίνησαν ΚΕΣΤ και ΕΤΥΚ

13:44 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διάλογο για μείωση των μισθών στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών (ΚΕΣΤ) με την συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ), αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΣΤ Μιχάλης Καμμάς, προσθέτοντας ότι η μείωση των μισθών περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο.

Στήριξη στο αίτημα του ΚΕΣΤ έδωσε και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία συζήτησε σήμερα

τον ΚΕΣΤ τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας γενικότερα.

“Το θέμα της μείωσης των μισθών στον τραπεζικό τομέα περιλαμβάνεται στο μνημόνιο όπου υπάρχει ρητή πρόνοια ότι οι τράπεζες ότι θα πρέπει προχωρήσουν σε μείωση του λειτουργικού κόστους, κάτι που εξυπακούεται ότι πρέπει να υπάρξει και μείωση του μισθολογικού κόστους και σε αυτό έχει ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος αυτού με τη συντεχνία”, ανέφερε ο κ. Καμμάς σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμάς είπε ότι ο διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες, προσθέτοντας ότι ο ΚΕΣΤ ακολουθεί τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

“Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από τη συντεχνία”, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι το μνημόνιο προνοεί ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης είπε ότι και η Ομοσπονδία θεωρεί ότι το λειτουργικό κόστος των τραπεζών θα πρέπει να μειωθεί, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε και με διατήρηση της εργατικής ειρήνης να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Πήλικος: Δικαστική προστασία βιώσιμων επιχειρήσεων

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος απεκάλυψε ότι η Ομοσπονδία συζητά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης το ενδεχόμενο δικαστικής προστασίας δύο ετών για βιώσιμες επιχειρήσεις, προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

“Χθες είχαμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ακριβώς για τα θέματα των επιχειρήσεων και τις δυσκολίες να αποπληρώσουν κάποια δάνεια, προωθούμε μια νομοθεσία η οποία να προστατεύει τις επιχειρήσεις από την αδυναμία τους να πληρώσουν κάποια δάνεια και να παίρνει την προστασία του Δικαστηρίου για περίοδο μέχρι δύο χρόνια, ούτως ώστε από την στιγμή που είναι βιώσιμη μία επιχείρηση να μπορέσει να τα αποπληρώσει”, είπε.

Ο κ. Πήλικος αναγνώρισε ότι γίνονται αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά με αργό ρυθμό. “Εμείς θέλουμε να είναι λίγο πιο σύντομη η εξέταση αυτών των προβλημάτων”, είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμάς είπε ότι υπάρχει διάθεση εκ μέρους των τραπεζών για ρυθμίσεις δανείων “διότι όλοι ζητούμε το κοινό καλό του τόπου μας”, προσθέτοντας ότι υπάρχει το σχετικό πλαίσιο που καθορίζεται από τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας.

Όχι σε νομοθετική μείωση των επιτοκίων χωρίς μελέτη των επιπτώσεων

Παράλληλα, τόσο ο ΚΕΣΤ όσο και η ΟΕΒ επανέλαβαν την αντίθεσή τους στη μείωση των επιτοκίων χωρίς να προηγηθεί μια σφαιρική μελέτη για τις επιπτώσεις μια τέτοιας ρύθμισης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καμμάς είπε ότι οι τράπεζες κατανοούν την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων, επισημαίνοντας όμως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εκδώσει τον Ιούνιο του 2013 οδηγία ότι πρέπει να διεξαχθεί σφαιρική μελέτη των επιπτώσεων (impact assessment) “διότι εκεί που προσπαθούμε να διορθώσουμε κάτι, δηλαδή να μειώσουμε τα δανειστικά επιτόκια, να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στην οικονομία”.

“Εμείς πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις νομοθετικές δημιουργούν στρεβλώσεις και θα είναι αναποτελεσματικές,”, είπε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι είπε τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι όπως περίοδοι χάριτος, επιμήκυνση δανείων, μειώσεις επιτοκίων όπου είναι δυνατόν, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλα τα βιώσιμα δάνεια.

Λέγοντας ότι τα επιτόκια καθορίζονται από κάθε τράπεζα στη βάση κριτηρίων όπως το αξιόχρεο του πελάτη, την ικανότητα αποπληρωμής και τη διάρκεια του δανείου, το έργο που χρηματοδοτείται, ο κ. Καμμάς είπε ότι μια μείωση του επιτοκίου νομοθετικά θα δημιουργήσει στρέβλωση.

“Τότε το αποτέλεσμα τι θα είναι; Δεν θα δίνονται δάνεια. Αυτό ζητούμε; Πρέπει να προσέξουμε την οικονομική δραστηριότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο”, κατέληξε.

Και ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι πάγια θέση της ΟΕΒ είναι να υπάρχει ελευθερία των συναλλαγών και δεν είναι ορθό αυτά τα θέματα να ρυθμίζονται νομοθετικά, όπως διαφωνήσαμε και με το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των ενοικίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα