Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη σύσταση του ευρωπαικού ταμείου εξυγίανσης τραπεζών

19:26 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ξεκίνησε την προετοιμασία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη σύσταση του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών, που αποτελεί ένα βασικό «εργαλείο» της προωθούμενης τραπεζικής ενοποίησης.

Ωστόσο, η Ευρωβουλή έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή αυτή των χωρών μελών, θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση πρέπει να υλοποιηθεί με βάση τη Συνθήκη της ΕΕ και όχι σπασμωδικά, δηλαδή ορισμένες πτυχές να βασίζονται στη Συνθήκη και άλλες σε διακυβερνητική συνεργασία.

Οπως

επισήμανε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η διακυβερνητική συνεργασία ήταν αναπόφευκτη με δεδομένου ότι αρκετές χώρες, κυρίως η Γερμανία, είχαν συνταγματικό κώλυμα στο να δεχθούν την αμοιβαιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

Η ομάδα εργασίας του Εurogroup συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν στις 28 Ιανουαρίου και στη συνέχεια με ρυθμό εβδομαδιαίο μέχρι την 1η Μαρτίου, όπου θα πρέπει να είναι έτοιμη η εντολή. Οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα αρχίσουν αμέσως μετά σε πολιτικό επίπεδο με στόχο να υπάρξει συμφωνία και να επικυρωθεί η διακυβερνητική συνθήκη από τις κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλιο μέχρι το τέλος τους έτους.

Η Ελληνική Προεδρία παράλληλα με την ομάδα εργασίας του Εurogroup θα πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με την Ευρωβουλή ώστε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της τόσο επί των άλλων θεμάτων της τραπεζικής ενοποίησης που θα βασίζονται στην Συνθήκη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου ECO-FIN του Δεκεμβρίου για την τραπεζική ενοποίηση, προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης τραπεζών θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2016. Θα προικοδοτηθεί με συνεισφορά των τραπεζών ανάλογα με το μέγεθός τους. Μέσα σε μια δεκαετία από τη σύσταση του, δηλαδή το 2026, το ταμείο θα έχει συγκεντρώσει 55 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ ετησίως ή 1% των καλυμμένων καταθέσεων. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι συνεισφορές των τραπεζών στο ταμείο θα έχουν εθνική μορφή, ενώ στην τελική φάση το ταμείο θα αποκτήσει ενιαία πανευρωπαϊκή μορφή, θα γίνει δηλαδή κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα