Διαφύλαξη της βάσης των συνομιλιών ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

15:10 6/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Να διαφυλαχθεί η βάση των συνομιλιών όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, καθώς επίσης να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών, ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων του Φρενάρου Δημήτρη Βρακά και του Νίκου Ττοφή, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να επιβληθούν απαράδεκτες ρυθμίσεις και να τεθούν εκβιαστικά διλήμματα

ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε την άποψη ότι το πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών είναι ήδη βεβαρημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θα πρέπει να προβληματίσει όλους πολύ σοβαρά η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για απόσυρση των λεγόμενων «προσφορών» και η υποβολή συνολικού σχεδίου λύσης από τη δική μας πλευρά, αφού, όπως είπε, «γεννά τον κίνδυνο της επαναφοράς από μέρους της Τουρκίας διχοτομικών θέσεων ή τη δυνατότητα σε τρίτους να θέσουν διχοτομικά σχέδια στο τραπέζι».

Ανέφερε ότι και άλλες αναφορές του Προέδρου στη δημοσιογραφική του διάσκεψη δημιουργούν ερωτηματικά, όπως αυτή για ανταλλάγματα για την επιστροφή της Αμμοχώστου, αλλά «όχι αυτή την ώρα», καθώς και η αναφορά του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών περί «εξελικτικής ομοσπονδίας».

«Η πλευρά μας ποτέ δεν αποδέχθηκε αυτή τη λογική και οι συνομιλίες όλα αυτά τα χρόνια στόχευαν σε ομοσπονδιακή διευθέτηση από την πρώτη μέρα», είπε.
«Νιώθουμε την υποχρέωση να υποδείξουμε ξανά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Κυβέρνηση πως έχουμε μπροστά μας σειρά από υπαρκτούς κινδύνους. Υπάρχει ο κίνδυνος να μας επιβληθούν απαράδεκτες ρυθμίσεις και να μας τεθούν εκβιαστικά διλήμματα», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσουμε λύση απαλλαγμένοι από το φόβο του ‘χειρότερου σεναρίου’, είναι να μη δώσουμε ζωτικό χώρο στην τουρκική πλευρά» και επέμεινε ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η βάση των συνομιλιών όπως αυτή καθορίζεται, στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, καθώς επίσης να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών».

Αυτή, άλλωστε, είναι, όπως είπε, «η δέσμευση που είχε αναληφθεί από τον Έρογλου ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αν ο Πρόεδρος προχωρήσει με αυτό τον τρόπο, τότε η τουρκική πλευρά δεν θα έχει περιθώρια να επιβάλει τις δικές της ρυθμίσεις», είπε ο κ. Κυπριανού.

Αφού ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ «είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα του κ. Αναστασιάδη να θέλει να εφαρμόσει τη δική του πολιτική στους χειρισμούς του Κυπριακού», ο Άντρος Κυπριανού πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι αυτή να οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα για την Κύπρο και να εξυπηρετεί το στόχο της επανένωσης του κράτους και του λαού και όχι θεσμοθετημένη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ διατύπωσε και διατυπώνει ανησυχίες, προσθέτοντας ότι «το πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών είναι ήδη βεβαρημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το έγγραφο Ντάουνερ και την επιστολή του Προέδρου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία επιχειρούσε να τον καταγγείλει. Τους χειρισμούς στο θέμα της πρότασης για την Αμμόχωστο και τα ερωτηματικά που μας προκλήθηκαν, την απάλειψη των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ από το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλα».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «μπορεί στο εσωτερικό μέτωπο όλα αυτά να καλύπτουν εφήμερες επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης, όμως επηρεάζουν την ουσία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού σε βάρος μας και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις εντός και εκτός Κύπρου».

Ενόψει της έναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται επανάληψη των ίδιων λαθών και ότι απαιτείται συλλογικότητα και ενότητα, που θα βασίζεται στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στην έγκαιρη διαβούλευση της Κυβέρνησης με τα κόμματα, στον αλληλοσεβασμό και σε ισορροπημένη πολιτική που δεν θα υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς, αλλά ούτε και θα αφήνει το χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος.

Αναφέρθηκε ακόμα στη θέση του ΑΚΕΛ για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι «σωστή λύση του Κυπριακού θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο για να μπούμε σε πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας».
Παράλληλα, μίλησε για ετοιμότητα από πλευράς ΑΚΕΛ να στηρίξει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα βασίζεται σε αρχές.

«Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, σ΄ενα διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Διαβεβαίωσε, καταλήγοντας, ότι το ΑΚΕΛ δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα