Διαφωνία κλαδικών συμβουλίων ΠΕΟ και ΣΕΚ για επέκταση των τουριστικών περιοχών

18:20 18/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

διαφωνία τους τόσο με τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση για επέκταση του τουριστικών περιοχών χωρίς τη σύγκληση των Επαρχιακών Συμβουλευτικών Επιτροπών, όσο και με το λόγο που επικαλούνται οι εμπνευστές του, δηλαδή την αύξηση της απασχόλησης στο κλάδο, εξέφρασαν τα Κλαδικά Συμβούλια των εργαζομένων στο Λιανικό Εμπόριο των Συντεχνιών Σ.Ε.Β.Ε.Τ.Τ.Υ.Κ. ΠΕΟ και Ο.Ι.Υ.Κ. ΣΕΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ,

σε κοινή συνάντηση των Κλαδικών Συμβουλίων συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα εργασιακά με την εφαρμογή του νέου διατάγματος που καθιστά ολόκληρη τη Κύπρου τουριστική.

Όπως αναφέρεται τα συμβούλια πιστεύουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί λόγω του κινδύνου μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον και να κλείσουν.

Θεωρούν δεδομένο ότι το νέο ωράριο θα επιφέρει πρόσθετες πιέσεις από τους εργοδότες στους εργαζόμενους για διακοπτόμενα ωράρια και παραβίαση του νομικά κατοχυρωμένου πλαισίου εργασίας αλλά και απορρύθμιση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής τους.

Όπως αναφέρεται, με κύριο στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο για αξιοπρεπή και ανθρώπινα ωράρια αλλά και το δικαίωμα του σε προσωπική ζωή αποφάσισαν «ενωμένοι να δώσουν τη μάχη για προάσπιση των δικαιωμάτων τους και να αντισταθούν στην αυθαιρεσία» και αύριο Παρασκευή να πραγματοποιηθεί παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο για τη θέση των Συντεχνιών γύρω από τη νέα κατάσταση με ταυτόχρονη ενημέρωση για τα δικαιώματα τους

Επίσης, αποφασίστηκε δημιουργία παρατηρητηρίου σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο ώστε να παρακολουθείται η όλη κατάσταση και να καταγγέλλονται όσοι εργοδότες παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα