Δεσμευμένος για λύση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέει η Λ. Μπάτενχαϊμ

11:41 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθησή της ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι δεσμευμένος για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε το πρωί την πρώτη της συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, η κ. Μπάτενχαϊμ

δήλωσε ότι, αν και το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς, δεν έχει καμία αμφιβολία για την δέσμευση του Προέδρου για λύση.

Είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα είναι στο νησί για επαφές με τους δύο ηγέτες, για να συζητήσει θέματα που άπτονται του Κυπριακού, καθώς και για την κατάσταση στην Κύπρο, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι κατά τις επαφές του, ο κ. Ντάουνερ θα έχει συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες για να συζητήσει τον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση του δείπνου.

Συμπλήρωσε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ «αναμένει πλήρως», προσβλέπει στο να φιλοξενήσει τους δύο ηγέτες στο δείπνο αυτό.

Η ίδια είπε ότι θα παραστεί στο κοινό δείπνο, αν και, όπως ανέφερε, δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η οικονομική συγκυρία στην Κύπρο αποτελεί ευκαιρία για επιτάχυνση της επίλυσης του Κυπριακού, η Επικεφαλής της UNFICYP είπε ότι δεν της αρέσει να χρησιμοποιεί όρους όπως «ευκαιρία» ή «επιτάχυνση».

Όπως είπε, «η Κύπρος διέρχεται δύσκολες στιγμές, όμως δεν έχω καμία αμφιβολία, τουλάχιστον από τη συζήτηση που είχα μόλις τώρα με τον Πρόεδρο καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, ότι υπάρχει δέσμευση για να προσπαθήσουμε να έχουμε μια διαδικασία που θα φέρει αποτελέσματα».

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι υπάρχει η ανάγκη για λύση, ενώ είπε ότι κατά την παρούσα χρονική στιγμή, η οικονομική κρίση είναι κάτι που απασχολεί τον τόπο.

Ανέφερε τέλος ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε μια καλή πρώτη συζήτηση, ενώ πρόσθεσε ότι η UNFICYP εργάζεται με την Κυβέρνηση και με τις δύο πλευρές για θέματα που αφορούν την νεκρή ζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα