Δέσμευση Κύπρου και Ελβετίας για περαιτέρω ενίσχυση διμερών σχέσεων

18:52 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για την περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους διμερών σχέσεων δεσμεύτηκαν σήμερα Κύπρος και Ελβετία, καθώς επίσης και για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η Κύπρος προεδρεύει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν στη διάρκεια δηλώσεων της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου – Μαρκουλλή

και του Επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, μετά τη μεταξύ των συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε ως πολύ παραγωγική τη συνάντηση, όπου “επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων” μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που χρονολογείται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζητήθηκαν δε και τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης των σχέσεων αυτών.

“Οι σχέσεις ΕΕ – Ελβετίας έχουν προσθέσει μια νέα διάσταση στις σχέσεις μας”, είπε η κ. Μαρκουλλή, εκφράζοντας την εκτίμησή της για την ελβετική συνεισφορά μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας, το οποίο, όπως ανέφερε, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις προσπάθειες επανένωσης της νήσου, όσο και για τα δικοινοτικά έργα και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το “Σπίτι της Συνεργασίας” στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός της Λευκωσίας.

Οπως ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα προσπαθήσει να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ελβετίας με την ΕΕ, ενεργώντας ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής.

Επίσης, αναφέρθηκε στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος και, όπως είπε η Υπουργός Εξωτερικών, ο Οργανισμός αυτός αποτελεί έναν άλλο τομέα συνεργασίας με την Ελβετία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Μπουρκχάλτερ και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για “την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ”.

Από την κ. Μαρκουλλή εκφράσθηκε ικανοποίηση για την ελβετική υποστήριξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Η Κύπρος”, δήλωσε η κ. Μαρκουλλή, “εκτιμά πάρα πολύ τη συνδρομή της Ελβετίας στις προσπάθειες για την επανένωση της νήσου” και, επίσης, εκτιμά βαθύτατα την πρόσφατη κατάληξη στη διμερή συμφωνία για την εισαγωγή και επαναπατρισμό πολιτιστικής περιουσίας, συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί τον προσεχή Νοέμβριο.

“Λαμβάνοντας υπόψη”, είπε η Κυπρία Υπουργός Εξωτερικών, “την εκτεταμένη λεηλασία και καταλήστευση των πολιτιστικών μας θησαυρών στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, η υπογραφή αυτής της διμερούς συμφωνίας παρέχει μια σημαντική συνδρομή στις διεθνείς προσπάθειες για προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Οσον αφορά τις ενέργειες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι ενημέρωσε πλήρως τον Ελβετό ομόλογό της

Keywords
Τυχαία Θέματα