Δεν προβλέπει θετικές προοπτικές στην οικονομία το 2014 ο Πρόεδρος ΚΕΒΕ

09:31 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία το 2014 δεν προμηνύονται θετικές, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκδοσης του βρετανικού ομίλου «Ο Κόσμος το 2014» για την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Αθήνα.

“Η ύφεση θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα

επίπεδα ανεργίας και σε πιθανή μετανάστευση ταλέντων”, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, συμπληρώνοντας ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.

Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού “The Economist” Ντάνιελ Φράνκλιν εκτίμησε πως το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά $544 δις (ΗΠΑ – $370 δις, Ιαπωνία – $91 δις, Βρετανία – $43 δις, Γερμανία – $40 δις).

Μετέφερε παράλληλα εκτίμηση του Economist ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, γεγονός το οποίο απέδωσε στο έβδομο συνεχιζόμενο έτος ύφεσης της οικονομίας.

Εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα “golden boys” των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη.

Κατέταξε δε στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και τη Μογγολία, οι οποίες θα πάρουν τη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας, η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο επικεφαλής στρατηγικής της Amundi, Έρικ Μιγιό διατύπωσε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ρευστότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2014, αν και σε χαμηλότερο ρυθμό, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν επιστρέψει όλα τα ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών στα επίπεδα του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα