Δεν ενημερώθηκαν οι Παιδίατροι για το πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης βαρηκοΐας στα νεογνά

12:17 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ουδεμίας ενημέρωσης έτυχε η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) από την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκωσίας για την ανάπτυξη του προγράμματος έγκαιρης διάγνωσης βαρηκοΐας στα νεογνά, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Εταιρεία των Κυπρίων Παιδιάτρων, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στη συνεργασία τους με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.

Όλα τα διαγνωσμένα περιστατικά θα συνεχίσουν να παραπέμπονται στην ΩΡΛ κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση”, διαβεβαιώνει η ΠΕΚ, ενημερώνοντας το κοινό ότι συνεχίζουν να στηρίζουν “σθεναρά την προσφορά, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής με κάθε τρόπο, εφ` όσον και το Υπουργείο Υγείας τοποθετείται θετικά όσον αφορά την προσφορά και την αποστολή που έχει να διαδραματίσει το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής στον τόπο μας”.

“Είναι για αυτόν το λόγο, όπως ανέφερε ο Υπουργός, που το Κέντρο θα συνεχίσει να τυγχάνει της στήριξης και της αναγνώρισης του Υπουργείου Υγείας”, συνεχίζει η ανακοίνωση των Παιδιάτρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΠΕΚ “συνεργάζεται με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής άρτια από το 1988, αναγνωρίζοντας την πολυετή εθελοντική προσφορά και τις πρωτοποριακές τομές που έφερε στον τομέα της πρόληψης σοβαρών νοσημάτων και τον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης στην Κύπρο”.

“Το καθολικό ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών είναι επίσης μία από αυτές τις τομές, την οποία εμείς, ως ΠΕΚ, αγκαλιάσαμε” από τη δημιουργία του προγράμματος αυτού, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μετά την πρόσφατη  δημοσίευση στον Τύπο της είδησης για την παραχώρηση δωρεάς εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας για αγορά συσκευών για την ενίσχυση της έγκαιρης διάγνωσης βαρηκοΐας στα νεογνά που ευρίσκονται στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γράφει η ανακοίνωση, “ως ΠΕΚ προβληματισθήκαμε για το σχεδιασμό που ενδεχομένως να αναπτύσσεται, εφ` όσον αυτή η πρωτοβουλία της Κλινικής αναφέρεται ως Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Βαρηκοΐας”.

“Αυτό πιθανόν να κρύβει αρνητικά παρεπόμενα, διότι ένα εθνικό σκρίνινγκ, για να έχει ομοιόμορφα και αξιόπιστα αποτελέσματα, πρέπει να γίνεται από ένα κέντρο και διότι γίνεται σπατάλη χρημάτων λόγω διπλασιασμού υπηρεσιών”, όπως αναφέρουν οι Παιδίατροι στην ανακοίνωσή τους.

“Δεν είμαστε σε θέση”, συνεχίζει η ΠΕΚ, “να γνωρίζουμε αν το Υπουργείο έχει υπολογίσει την πιθανότητα διαφυγής παιδιών με ακουολογικό πρόβλημα και πόσα επιπλέον θα στοιχίσει η λειτουργία της μονάδας αυτής και χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα