Δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις από τον Παναγροτικό λόγω εκταρικών επιδοτήσεων

17:20 1/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στους δικαιούχους αξιώνει για άλλη μια φορά ο Παναγροτικός, ο οποίος προειδοποιεί με κινητοποιήσεις λέγοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο να επιδειχθεί άλλη ανοχή.

Σε δηλώσεις το απόγευμα, ο ΓΓ του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κωλυσιεργία, έλλειψη πολιτικής βούλησης, ανευθυνότητα, αδιαφορία και απαράδεκτες συμπεριφορές, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για μη καταβολή των επιδοτήσεων.

Οπως εξήγησε ο κ. Κάρυος, ύστερα από σημερινή σύσκεψη εξασφαλίστηκε η καταρχήν

θετική βούληση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, για παραχώρηση δανείου για το υπόλοιπο αναγκαίο ποσό, νοουμένου ότι θα εξασφαλισθούν οι σχετικές εγγυήσεις από το κράτος. Ανέφερε ότι ο Παναγροτικός είναι σε άμεση επικοινωνία και συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας καθώς και με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών τα οποία και ενημέρωσε γραπτώς μετά την σημερινή εξέλιξη.

“Θεωρούμε ότι μια τέτοια διευθέτηση είναι προς όφελος και του Συνεργατισμού, στον οποίο θα διοχετευθεί περί το 90% του ποσού, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών χρωστούν στις συνεργατικές τράπεζες. Διερωτόμαστε δε γιατί δεν είχε γίνει μια ανάλογη ενέργεια από την κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε δάνειο για να πληρώσει το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων από προηγουμένως και έχουμε με έκπληξη διαπιστώσει ότι η Κεντρική Συνεργατική είναι διαθέσιμη να δανείσει τα λεφτά αυτά στην Κυβέρνηση”, ανέφερε.

Ο κ. Κάρυος ανέφερε ότι με τις εξελίξεις αυτές “δεν χωρεί καμία δικαιολογία ούτε κωλυσιεργία στην άμεση πληρωμή των αγροτών, αφού ούτε δημοσιονομικό κόστος υπάρχει, δεδομένου ότι το 90% του ποσού θα ανακτηθεί άμεσα από την ΕΕ”.

“Ως εκ τούτου παρακαλούμε θερμά την κυβέρνηση όπως επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες προς την κατεύθυνση της άμεσης πληρωμής των υπολοίπων αγροτών. Το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις θα αποφασισθεί την ερχόμενη Δευτέρα όπου και θα διαφανεί το αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης”, ανέφερε.

Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις σε περίπου 15,000 αγρότες σε σύνολο 37,000. Ο κ. Κάρυος ανέφερε ότι αναμένεται εντός της εβδομάδας και η καταβολή των χρημάτων στους υπόλοιπους δικαιούχους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία εκ μέρους της Κυβέρνησης.

“Είναι με μεγάλη έκπληξή μας που διαπιστώσαμε ότι δεν είχε απευθυνθεί η Κυβέρνηση προς την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα για να εξασφαλίσει το σύνολο του ποσού, πράγμα το οποίο θα ωφελούσε και την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και τα μισά λεφτά τα δανείστηκε από ξένες τράπεζες, αυτό είναι τραγικό και έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση για τον χειρισμό αυτό”, ανέφερε ο ΓΓ του Παναγροτικού.

The post Δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις από τον Παναγροτικό λόγω εκταρικών επιδοτήσεων appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα