Χριστοφίδης: Διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν υποχωρήσεις στο Greentree

14:26 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Διαψεύστηκαν όσοι με βεβαιότητα προέβλεπαν υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς σε ζητήματα αρχών κατά στο Greentree, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, κάνοντας παράλληλα λόγο για ακρότητες στις εκτιμήσεις που εκφράζονται για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι γύρω από τις εκτιμήσεις και απόψεις που εκφράζονται για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Greentree υπάρχει μεγάλη υπερβολή σε σημείο που να εκφράζονται και ακρότητες.

«Στο

Greentree ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια πολύ δύσκολη μάχη, υπερασπιζόμενος τις θέσεις της δικής μας πλευράς τόσο επί της ουσίας των ζητημάτων που συζητήθηκαν όσο και επί της διαδικασίας, σύμφωνα πάντοτε με τις κατευθύνσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναποφάσισε με το Εθνικό Συμβούλιο μετά μάλιστα από δική του εισήγηση», τόνισε.

Πρόσθεσε πως στο Greentree, όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει στη δήλωση του, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος γύρω από τα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί. «Αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει όσους με βεβαιότητα προέβλεπαν υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς σε ζητήματα αρχών στα κεφάλαια τα οποία συζητήθηκαν. Διαψεύστηκαν, επίσης, οι βεβαιότητες, όπως αυτές εκφράστηκαν από κάποιους, για κατάθεση δήθεν εγγράφου προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και άσκησης επιδιαιτησίας ή για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Για ακόμη μια φορά οι κινδυνολογίες αποδείχτηκαν αβάσιμες», ανέφερε.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε στη συνέχεια ότι ο Μπαν Γκι-μουν, στη δήλωσή του, επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία είναι ‘κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης’ και ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές.

«Η κριτική για τα αποτελέσματα επικεντρώνεται στην πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, εάν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη», είπε και εξήγησε πως η βασικότερη προϋπόθεση που τίθεται για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης είναι όπως η διάσκεψη είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο τελευταίο ψήφισμα 2026, πρόσθεσε, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζεται με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας τέτοιας διάσκεψης. Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, το ψήφισμα λέει ότι ‘όλες οι εσωτερικές πτυχές μιας διευθέτησης θα πρέπει να έχουν επιλυθεί μέχρι τότε ούτως ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη αμέσως μετά, με τη συναίνεση των δύο πλευρών’.

«Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει σθεναρά η δική μας πλευρά, ότι, δηλαδή, δεν μπορούμε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών. Αυτή τη θέση υπερασπίστηκε σε μια σκληρή μάχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη εξ ου και υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει καταστήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι η ε/κ

Keywords
Τυχαία Θέματα