Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την Κυβερνητική προώθηση μέτρων τόνωσης της οικονομίας

13:46 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρετίζει την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την προώθηση μέτρων τόνωσης της οικονομίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Συντονιστής της Θεματικής Οικονομίας του Κινήματος Τάσος Γιασεμίδης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιασεμίδης είπε πως η έλλειψη ρευστότητας από την αγορά και τα αυξημένα επιτόκια αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας.

”Είναι επιτακτική η ανάγκη για λήψη μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης και για

το λόγο αυτό χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την προώθηση τέτοιων μέτρων στο Υπουργικό Συμβούλιο”, σημείωσε.

Είμαστε έτοιμοι, ανέφερε, να στηρίξουμε μέτρα που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στην Κύπρο όπως η δημιουργία εγγυοδοτικών ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η παροχή φοροελαφρύνσεων σε περιπτώσεις που τα κέρδη επενδύονται σε πάγια στοιχεία για σκοπούς επιχείρησης και επιταχυνόμενων αποσβέσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση σημαντικών κυβερνητικών τμημάτων, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

”Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στα πλαίσια ενός συναινετικού και δημιουργικού διαλόγου. Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σε σχέση με άλλα χρηματοπιστωτικά κέντα. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε την άμεση προώθηση των συνομιλιών για ενίσχυση του δικτύου συμβάσεων για αποφυγής διπλής φορολογίας, τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου για εισοδήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την προώθηση νομοσχεδίων που εκκρεμούν όπως αυτά που αφορούν τις χρηματοδοτικές μισθώσεις και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο διέρχεται μια σημαντικά κρίσιμη περίοδο.

Η διαφαινόμενη απομείωση των ελληνικών χρεογράφων γύρω στο 60% με 65%, η διάβρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που οδηγούν σε αυξημένες επισφάλειες και η απαίτηση για ελάχιστο δείχτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, είπε, δημιουργούν σημαντικά αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαια.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ, συνέχισε, παρακολουθεί την κατάσταση στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα και εκφράζει την πεποίθηση του ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί θα καταφέρουν να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, όμως σημείωσε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή δε στεφθεί με επιτυχία.

Εκφράζουμε παράλληλα, είπε, την ανησυχία μας για τις επερχόμενες αξιολογήσεις των οίκων Fitch και Moody’s και τον πιθανό αντίκτυπο που πιθανόν να έχουν στα χρεόγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέσο εξασφάλισης ρευστότητας αφού η κίνηση της Κυβέρνησης να ανακοινώσει πρόθεση για εγχώριο βραχυπρόθεσμο δανεισμό 250 εκ αναδεικνύει τις συνεχείς ανάγκες χρηματοδότησης.

Ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί τόσο στην εγχώρια όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά έχει οδηγήσει στο κλείσιμο της στρόφιγγας του τραπεζικού δανεισμού αφού π

Keywords
Τυχαία Θέματα