Χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το NER300 για εγκατάσταση 3000 έξυπνων μετρητών εξασφάλισε η Κύπρος

18:49 27/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ενός πιλοτικού προγράμματος ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ΝΕR300 που αφορά την εγκατάσταση 3 χιλιάδων έξυπνων μετρητών στο νησί, με πρωτοβουλία της ΑΗΚ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.


Ανέφερε πως το έργο αυτό αναμένει την έγκρισή του Υπουργικού Συμβουλίου που θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες, υπογραμμίζοντας πως

η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας στην Κύπρο μπορεί να επιφέρει πολύ σημαντική εξοικονόμηση στον τομέα της ενέργειας.

Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή της Ελλάδας και Προεδρεύοντας των Συμβουλίων Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ Γιάννη Μανιάτη, ύστερα από συνάντησή τους, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως η συνεργασία μεταξύ της ΑΗΚ και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει φέρει μια μεγάλη επιτυχία αφού «έχουμε κερδίσει ένα έργο 50 εκατομμυρίων ευρώ από το NER 300 για διαχείριση έξυπνων δικτύων».

«Πιστεύουμε στα έξυπνα δίκτυα και όλη η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας που είναι πολύ προχωρημένες και πολύ μπροστά στον τομέα αυτό με πολύ θετικά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι και 30%», είπε ο κ. Κουγιάλης.

Κατά τη συνάντηση Κουγιάλη-Μανιάτη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως το νέο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030 και συμφωνήθηκε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει κατάληξη στη θέση της ΕΕ για το θέμα αυτό, ενόψει των διεθνών διαπραγματεύσεων που έπονται για την κλιματική αλλαγή, ενώ διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στα επιμέρους στοιχεία του νέου πλαισίου.

Εξάλλου ενόψει των νέων προκλήσεων για το περιβάλλον που προκύπτουν, μεταξύ άλλων και από τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, συμφωνήθηκε όπως συγκροτηθεί άμεσα Ειδική Ομάδα Εργασίας για να μελετήσει και προωθήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και στα θέματα κλιματικής αλλαγής.

Στόχος είναι Κύπρος και Ελλάδα να ενώσουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με υιοθέτηση κοινών πολιτικών και δράσεων, που θα εφαρμοστούν στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κουγιάλης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μανιάτη εποικοδομητική, σημειώνοντας πως συζήτησαν το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για τα χρόνια 2020-2030.

Είπε πως κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε όλα τα κεφάλαια που διέπουν αυτό το πλαίσιο, σημειώνοντας πως «αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο διότι υπάρχει μια σύμμαχος χώρα που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε κάποιους στόχους που έχουμε θέσει».

Σε ότι αφορά τους στόχους που θα τεθούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέφερε πως με δεδομένο ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα έχει και ένα σύστημα ηλεκτρικά απομονωμένο από την υπόλοιπη Ευρώπη και δεν έχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο, «αυτή η συνεργασία με την Ελλάδα θα μας βοηθήσει ούτως ώστε οι στόχοι που θα τεθούν να λαμβάνουν υπόψη αυτά τα δυο προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ούτως ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία για τα επόμενα χρόνια τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ».

Είπε πως συμφώνησαν πως στη βάση των οικονομικών δεδομένων του 2010 δεν μπορεί να γίνει κατανομή των εκπομπών ρύπων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο, επισημαίνοντας πως και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αφού τα οικονομικά δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί πολύ τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Σε ότι αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ), επεσήμανε πως η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θετικά το στόχο του 27% για διείσδυση στις ΑΕΠ. Η αλόγιστη και απότομη διείσδυση στις ΑΕΠ σε συστήματα απομονωμένα όπως είναι το δικό μας δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και προβλήματα ασφάλειας του εφοδιασμού, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης είπε πως είναι εξαιρετική συγκυρία το ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες προτεραιότητες, τις ίδιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να αναδείξουν σε σχέση με τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους στις κλιματικές αλλαγές και υπογράμμισε τη σημασία του να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ανέφερε πως η δημιουργία της κοινής ομάδας εργασίας στέλλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας εκ μέρους των δυο Υπουργείων και των δυο Υπουργών ότι τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, της ορθολογικής διαχείρισης των δασών, των υδάτων και των απορριμμάτων μας, ταυτόχρονα με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος «μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας επιτροπής υψηλότατου επιπέδου που με την καθοδήγησή μας πολύ σύντομα θα φέρει αποτελέσματα που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όλες τις χώρες της Μεσογείου».

Ο κ. Μανιάτης είπε πως «δεν πρέπει να πάμε στους στόχους ενόψει του 2030 αγνοώντας ότι το 2010 υπήρξε κορύφωση της κρίσης στην Κύπρο, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη μια η χρονική συγκυρία αναφορικά με το ξέσπασμα της κρίσης και πάντα όπως οφείλουμε να κάνουμε να λάβουμε υπόψη μας και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες οι οποίες πάντα προστίθενται προκειμένου οι στόχοι αυτοί να είναι υλοποιήσιμοι», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε εξάλλου τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας ιδιαίτερα στις χώρες του νότου που είναι ενεργειακά σπάταλες, με πιο σπάταλη την Ελλάδα, σημειώνοντας την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σπατάλη ως τη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση των επομένων ετών».

Είπε πως σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα στοχεύει σε εξοικονόμηση ενέργειας ως 30% μέχρι το 2030, προκειμένου κυρίως να διαμορφωθεί ένα τοπίο στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων που πλήττονται από τα σπάταλα ενεργειακά κτίρια.

«Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει η ΕΕ με όλα της τα χρηματοδοτικά μέσα, όχι μόνο τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά όλοι οι θεσμοί και οι φορείς της να στηρίξουν τις χώρες του νότου στις οποίες οι κοινωνίες υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης και τα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος υφίστανται πολλαπλάσια τα αρνητικά αποτελέσματα της κρίσης αυτής».

Keywords
Τυχαία Θέματα