Χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική για πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων δήλωσε η Υπ. Εργασίας

19:21 26/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε εκδήλωση της ΣΕΚ στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

“Μια τέτοια πολιτική”, όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, “εμπεριέχει συγκεκριμένες πρακτικές, έλεγχο της αποτελεσματικότητάς

τους και συμμετοχή των εργαζομένων τόσο για την πληροφόρηση τους όσο και για την αξιοποίηση των γνώσεών τους”.

“Η βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα πιο πάνω και να εφαρμόζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι θεσμοί, είναι δεδομένη”, διαβεβαίωσε η Υπουργός.

Όπως είπε η κ. Αιμιλιανίδου, “μέσα σε αυτές ακριβώς τις δύσκολες συνθήκες, η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί ιδιαίτερα στους εργαζομένους, με στόχο να αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα για απώλειες ζωών, ατυχήματα και εκμετάλλευση της εργασίας”.

“Σε αυτό το πλαίσιο”, πρόσθεσε, “θεωρώ πολύ σημαντική τη διοργάνωση από τη ΣΕΚ της σεμνής αυτής τελετής και τη συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία της”.

Η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε την ελπίδα “να εργαστούμε όλοι συλλογικά για την εξάλειψη των θανατηφόρων και των σοβαρών ατυχημάτων” και απέτισε “τον προσήκοντα φόρο τιμής στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, με την ευχή και τη θέληση να εργασθούμε όλοι για την εξάλειψή τους”.

“Σε μίαν περίοδο κρίσιμη για τα εργασιακά δρώμενα και έντονης οικονομικής ύφεσης για την πατρίδα μας”, είπε η Υπουργός Εργασίας, “καθημερινά δίδουμε τη μάχη για να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα για τον τόπο μας ποσοστά ανεργίας και ανέχειας για τον Κύπριο πολίτη”.

“Από αυτή την οπτική γωνία, η βελτιστοποίηση του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος εργασίας ως προς τις ανάγκες της εργασιακής διαδικασίας και η καλή συντήρηση τους είναι σήμερα περισσότερο από αναγκαίες”, πρόσθεσε.

“Καλύτερες συνθήκες εργασίας ως προς την ασφάλεια”, είπε η κ. Αιμιλιανίδου, “συνεπάγονται βελτίωση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος, ολιγότερους κινδύνους για την υγεία και συνεπακόλουθα αύξηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων”.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, “πρέπει να ληφθούν από όλους τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Υπουργείο, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργοδότες”.

“Σημαντική επίσης”, συνέχισε, “θα είναι η συνεισφορά τους στην εξάλειψη των λόγων που οφείλονται στο περιβάλλον εργασίας και τα μέσα παραγωγής”.

Πολλά, δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου, “μπορούν να γίνουν για την πληροφόρηση αλλά και την εποπτεία των εργαζομένων και τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα