Χρειάζεται ενότητα, συσπείρωση και αγωνιστική εγρήγορση, λέει ο ΓΓ ΠΕΟ

15:28 1/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στις συνθήκες της λιτότητας, της ανεργίας και του `αυταρχισμού` τόσο της Κυβέρνησης όσο και των εργοδοτών, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα και η συσπείρωση μας, η αγωνιστική μας εγρήγορση ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσει και να κυριαρχήσει στους εργαζομένους και την κοινωνία η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε χαιρετισμό του το Σάββατο σε συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Από

το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Κυρίτσης κάλεσε τους εργαζομένους να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση του ερχόμενου Σαββάτου ”για να δηλώσουμε ότι απορρίπτουμε το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, απορρίπτουμε τη φτώχεια, αντιστεκόμαστε στη μιζέρια, διεκδικούμε ανάπτυξη, δουλειές για τον κόσμο, διεκδικούμε αξιοπρέπεια”.

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η Κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή δύο νομοσχέδια τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν σοβαρά στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, σε πλήρη ευθυγράμμιση, όπως ανέφερε, με τους εργοδοτικούς συνδέσμους.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ επέκρινε για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση για την έκδοση διατάγματος για τη ρύθμιση των ωραρίων και για την απόφαση του Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε εργοδότηση εκπαιδευτικών με τη μέθοδο αγοράς υπηρεσιών “με αποτέλεσμα όχι μόνο να μείνουν χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα αλλά να παραμένουν και απλήρωτοι για μήνες”.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση αντί διάλογο, διαβούλευση και διαπραγμάτευση προχωρεί σε διατάγματα και λογικές καταστολής, όπως ανέφερε.

Σε αναφορά του για το θέμα των αναπηρικών επιδομάτων, των κομίστρων και της κοινωνικής σύνταξης, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι παρουσιάζεται μια αναδίπλωση της Κυβέρνησης ως αποτέλεσμα των αγώνων και της κινητοποίησης των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των μαθητών.

“Ξαφνικά βρίσκονται και λεφτά, βρίσκεται και τρόπους να τα βρούμε και με την Τρόικα. Οργή λαού, φωνή Θεού. Αποδεικνύεται ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να παρέμβουμε, μπορούμε να αντισταθούμε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα”, σημείωσε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι η Τρόικα βρήκε δυστυχώς πιστό σύμμαχο, προς την κατεύθυνση των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και εκείνων των οργανισμών που είναι οικονομικά υγιείς και θα μπορούσαν ως δημόσιοι οργανισμοί να έχουν ένα στρατηγικό ρόλο αυτές τις δύσκολες στιγμές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάκαμψης.

“Στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν μπει στο στόχαστρο όλες οι υπηρεσίες και οργανισμοί δημόσιας ωφέλειας οι οποίες βρίσκονται κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η πολιτική στραγγαλισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία οδηγείται μέσα από τη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων των Δήμων σε μεγάλα αδιέξοδα”, ανέφερε.

Για την ανάγκη για περισυλλογή και νοικοκύρεμα στη διαχείριση των Δήμων αλλά και εκσυγχρονισμό στη λειτουργία τους και στο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η Κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και ενώ υπήρχαν δύο νομοσχέδια στη Βουλή οι κυβερνώντες τα παραμέρισαν, όπως είπε, και έδωσαν οδηγίες για συνομολόγηση μελέτης από Βρετανούς εμπειρογνώμονες.

“Είμαστε έντονα προβληματισμένοι και ανησυχούμε για τις διαφαινόμενες προθέσεις της Κυβέρνησης στο θέμα της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλίμονο αν καταλήξουμε να συρρικνώνουμε το κοινωνικό κράτος, να περιορίζουμε δραματικά τις υποδομές και την ανάπτυξη, να κουτσουρεύουμε τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας στους Δήμους και Κοινότητες, την υγεία, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.τ.λ. Σε τέτοια περίπτωση το πισωγύρισμα για την κυπριακή κοινωνία θα είναι πολύ μεγάλο”, σημείωσε και κάλεσε σε διάλογο με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προστασία και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, σε όσο δύσκολη θέση και εάν βρίσκονται οι αιρετές τοπικές Αρχές, δεν είναι λύση η μετακύληση της πίεσης πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία περιλαμβάνονται σε συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις.

“Δεν είναι νοητό κάποιοι να καμώνονται ότι αγνοούν αυτή την πραγματικότητα και στο όνομα των οικονομικών δυσκολιών των Δήμων να επιδιώκουν να επιβάλουν συνεχώς και νέες απαιτήσεις κατά παράβαση των υφιστάμενων συλλογικών συμφωνιών”, κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Κυρίτσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα