Χωρίς αλλαγές το 18ο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές

16:52 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στάση αναμονής ενόψει και της αναμενόμενης εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης τηρεί το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξέδωσε σήμερα χωρίς καμία αλλαγή το 18ο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές.

Το διάταγμα έχει ισχύ για περίοδο επτά ημερών.

Έτσι, συνεχίζεται η απαγόρευση εξαργύρωσης επιταγών, ενώ το μέγιστο ποσό ανάληψης

μετρητών παραμένει στα €300 ημερησίως ανά φυσικό πρόσωπο ή τα €500 ημερησίως ανά νομικό πρόσωπο, σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο των ποσών αυτών σε ξένο συνάλλαγμα.

Επιτρέπεται η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων μέχρι €75.000 μηνιαίως ανά νομικό πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα, προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σκοπού και η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων μέχρι €300.000 ανά συναλλαγή σε λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εντός της Δημοκρατίας, για την αγορά αγαθών ή και υπηρεσιών.

Επιτρέπεται επίσης χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εντός της Δημοκρατίας για ποσό πέραν των €300.001 ανά συναλλαγή που αφορά την αγορά αγαθών ή και υπηρεσιών, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Αναφορικά με τις πληρωμές χωρίς μετρητά ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της δημοκρατίας, επιτρέπεται η πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων μέχρι €500.000 ανά συναλλαγή χωρίς να προαπαιτείται έγκριση της Επιτροπής, δεδομένου ότι προσκομίζονται τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, ενώ η πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων από €500.001 μέχρι €1.000.000 ανά συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής.

Επιτρέπεται η μεταφορά ποσού μέχρι και €5.000 ανά τρίμηνο για έξοδα συντήρησης, καθώς και για δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στο εξωτερικό και είναι συγγενής πρώτου βαθμού προσώπου που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία.

Επιτρέπονται επίσης μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέχρι €5.000 μηνιαίως ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή και ίδρυμα πληρωμών, ανεξαρτήτως σκοπού.

Το Διάταγμα απαγορεύει τον τερματισμό κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, εκτός εάν το προϊόν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείου ή/και παρατραβήγματος ή/και πιστωτικής κάρτας εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.

Νοείται ότι επιτρέπεται η προσθήκη ή και διαγραφή δικαιούχων στη νέα κατάθεση προθεσμίας. Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η μεταφορά ποσού μέχρι €5.000, μηνιαίως, του κεφαλαίου της κατάθεσης προθεσμίας σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος σε πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις και εφόσον το πιστωτικό ίδρυμα ικανοποιηθεί ότι η μεταφορά γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Επίσης, επιτρέπεται μόνο η μεταφορά €300 ημερησίως ανά φυσικό πρόσωπο, από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικού προσώπου σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο φυσικού προσώπου, εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα μέχρι €3.000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Τέλος, διατηρείται η πρόνοια σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μεταφορά στις περιοχές της Δημοκρατίας όπου η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €300 ημερησίως ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία, ενώ σε περίπτωση ατόμου που έχει τη συνήθη διαμονή του στο εξωτερικό, το ποσό αυτό ανέρχεται στα €500.

Keywords
Τυχαία Θέματα