Χλωρακιώτης: Ο Συνεργατισμός ”στέκει καλά” παρά την οικονομική κρίση

15:02 19/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η αγορά κυπριακών ομολόγων ουδόλως επηρέασε το ρυθμό παραχώρησης δανείων στα μέλη του Συνεργατισμού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, προσθέτοντας ότι το 2011 ο Συνεργατισμός είχε παραχωρήσει δάνεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προς τα μέλη του.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο ημερίδας του ΚΣ ΕΔΕΚ για τον Συνεργατισμό, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι η συνεργατική οικογένεια

κατέχει το 38% των καταθέσεων των μονίμων κατοίκων της Κύπρου σε ευρώ, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η βελτίωση των δεικτών του.

”Σίγουρα περνούμε μια περίοδο κρίσης, ο Συνεργατισμός μέσα στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που περνούμε, στέκει καλά”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χλωρακιώτης.

Ερωτηθείς αν ο Συνεργατισμός θα βοηθήσει την ανάπτυξη σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο κ. Χλωρακιώτης είπε πως ο Συνεργατισμός ουδέποτε σταμάτησε να δανειοδοτεί τα μέλη στα πλαίσια των δυνατοτήτων και συμμορφούμενο με τις εποπτικές απαιτήσεις.

”Είμαστε ο κύριος χρηματοδότης του κράτους, που ουσιαστικά με τα ομόλογά μας ενισχύουμε το κράτος και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου της Βουλής στην ομιλία του στην εκδήλωση ότι ο Συνεργατισμός θα μπορούσε μέρος του κεφαλαίου ύψους 1.4 δις που επένδυσε σε κυπριακά ομόλογα να το διοχετεύσει στην αγορά, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι οι επενδύσεις σε κυπριακά ομόλογα ήταν συνειδητή επιλογή, προσθέτοντας ότι ανάλογα με τις εξελίξεις ασφαλέστατα την ευθύνη μας την αναλαμβάνουμε.

”Πιστεύουμε ότι πράξαμε πάρα πολύ καλά να στηρίζουμε το κράτος μας και ουδόλως επέδρασε στην δανειοδότηση προς τα μέλη γιατί δώσαμε 500 εκατομμύρια προς τα μέλη μας και δεν είχαν ανάγκη τα μέλη μας πέραν των 500 εκατομμυρίων”.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια του Συνεργατικού Κινήματος, ο κ. Χλωρακιώτης επεσήμανε πως εμείς μη λαμβανομένων υπόψη των χρημάτων σε κυπριακά ομόλογα που λήγουν σε έντεκα με δώδεκα μήνες, και αυστηρώς ομιλούντες θα ξοφληθούν από το κράτος, ο Συνεργατισμός πληροί ή υπερπληροί πλήρως όλους τους επιβαλλόμενους δείκτες.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη για διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και απορρόφηση των δανείων και καταθέσεων της τράπεζας από τράπεζες του Συνεργατισμού με κεφαλαιακή επάρκεια πέραν του 9%, ο κ. Χλωρακιώτης, αφού ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει τη σχετική αναφορά, δήλωσε ότι ο Συνεργατισμός επικεντρώνεται στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών του, προσθέτοντας ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του η καθοιονδήποτε τρόπο αγορά τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα