Χάσικος: Δεν θα μας λυγίσουν οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες
Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι όποιες προσωρινές δυσκολίες, οι οποίες οφείλονται στην οικονομική δοκιμασία που περνά ο τόπος και ο λαός μας, δεν θα μας λυγίσουν ούτε θα κάμψουν την αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητά μας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο, των Γεώργιου Ζαχαρίου, Ανδρέα Προδρόμου, Κυριάκου Νεοκλέους και Κώστα Καψάλη στους Καπέδες.
«Αυτές τις ώρες, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες και το δικό μας χρέος
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, συστηματικά, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης, δίκαιης, ισορροπημένης, λειτουργικής και βιώσιμης. Μιας λύσης που θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου και που θα διασφαλίζει χωρίς προβλήματα ή προσκόμματα το δικαίωμα των Ελλήνων της Κύπρου να ζήσουν ελεύθεροι στη γη των προγόνων τους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα.
«Ιδιαίτερα βαρύ, λοιπόν, είναι το χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Οι κρισιμότητες των στιγμών επιτάσσουν όπως, ενωμένοι και μονιασμένοι – ανεξαρτήτως πολιτικών, κομματικών ή ιδεολογικών προτιμήσεων – αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που διαγράφονται στον εθνικό μας ορίζοντα, μετά και την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.
Πρόκειται, συνέχισε, για σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες απαιτούν ομοψυχία για χάραξη μιας πανεθνικής – και όχι κομματικής – στρατηγικής.
«Υποσχόμαστε πως δεν θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων ούτε κατώτεροι της προσφοράς προς την πατρίδα των ηρωικών νεκρών μας, των οποίων τη μνήμη, τους αγώνες και τη θυσία σήμερα τιμούμε», είπε ακόμη.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ο Γεώργιος Ζαχαρίου, ο Ανδρέας Προδρόμου, ο Κυριάκος Νεοκλέους και ο Κώστας Καψάλης ακολούθησαν τη φωνή της συνείδησης και του πατριωτικού τους καθήκοντος.
«Έγιναν θυσία και ολοκαύτωμα, ποτίζοντας με το αίμα τους το δένδρο της κυπριακής ελευθερίας. Σήμερα, ημέρα του μνημόσυνου τους, μας παρακολουθούν από τα κράσπεδα του ουρανού συνιστώντας μας να μην ξεστρατίσουμε από τη λεωφόρο της τιμής που εκείνοι ακολούθησαν. Γιατί τα μνημόσυνα δεν είναι μόνο χρέος ευγνωμοσύνης προς όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Είναι, ταυτόχρονα, εθνική κολυμβήθρα για αναβάπτιση στα ιδανικά για τα οποία εκείνοι έπεσαν μαχόμενοι στο θυσιαστήριο του Γένους», είπε.
Αναφερόμενος στους ήρωες ο κ. Χάσικος είπε ότι ο Γεώργιος Ζαχαρίου, στα 22 του χρόνια αψήφησε τον θάνατο, αφού υπήρξε ο πρώτος νεκρός στα αιματηρά γεγονότα του Δεκεμβρίου 1963 και έπεσε πολεμώντας στις ακριτικές συνοικίες του Ταρτακαλά, δίπλα στο Σωματείο του Ολυμπιακού του οποίου ήταν μέλος. Όταν ήταν ακόμα μαθητής της δευτέρας τάξης της Σχολής Σαμουήλ, εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ όπου είχε έντονη αγωνιστική δράση.
Ο Ανδρέας Προδρόμου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ανάμεσα στον Αναλυόντα και το Μαρκί από τους Τούρκους στασιαστές οι οποίοι, από τότε, μεθόδευαν τη διχοτόμηση και την κατάληψη του νησιού. Άφησε πίσω του έξι παιδιά, ενώ η γυναίκα του κυοφορούσε το έβδομο.
Ο Κυριάκος Νεοκλέους έπεσε από εχθρικά πυρά ανάμεσα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και τον Γερόλακκο, στις 23 Ιουλίου 1974, αφού προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ανακωχή και ενώ έψαχνε για τραυματίες μαζί με άλλους συμπολεμιστές του. Υπηρετούσε στην 187η Μ.Π.Π. Διετέλεσε Γραμματέας του Θ.Ο.Ι. Καπέδων.
Ο Κώστας Καψάλης, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, γαλουχημένος με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Κληρωτός στρατιώτης της 32ης Μοίρας Καταδρομών. Διετάχθη από την τότε στρατιωτική ηγεσία και έλαβε μέρος στην επιχείρηση κατά του Προεδρικού, την αποφράδα εκείνη μέρα της 15ης Ιουλίου 1974. Έπεσε από αδελφικές σφαίρες στη μάχη που ακολούθησε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δεν θ΄αυτοκτονήσω. Θα καθαρίσω κάποιον από εσάς!» (βίντεο)
- Ο τουρκικός Τύπος για τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος
- Mυστικός γάμος στο Λονδίνο για την μοναχοκόρη της Γιάννας - Δείτε φωτο
- Έκανε piercing σε απόκρυφο σημείο και βρήκε τον μπελά της!
- Έρχεται ο παιχταράς για τον ΠΑΟΚ!
- Έκανε piercing σε απόκρυφο σημείο και βρήκε τον μπελά της!
- Έρχονται νέες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές
- H Γιάννα Αγγελοπούλου πάντρεψε την κόρη της [εικόνες]
- Ισχυρή σεισμική δόνηση νότια της Κρήτης
- Τέσσερα μικρά νησιά που αξίζει να επισκεφθείτε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον γάμο της Καρολίνας Αγγελοπούλου
- Χάσικος: Δεν θα μας λυγίσουν οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες
- Οι χώρες της Alba καταδίκασαν κάθε πράξη, ή πρόθεση επέμβασης κατά της Συρίας
- Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για τη λύση, λέει ο Πρόεδρος
- Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε ανοιχτά του Αγίου Όρους
- Λιμάνι Λάρνακας: Εκπνέει η προθεσμία για κοινοπραξία, ενώ η ΑΛΚ αποφασίζει χρήση για γεωτρήσεις
- Τεράστιες οι δυσκολίες στην ΕΕ για πάταξη της διασυνοριακής φοροδιαφυγής
- Τουλάχιστον 10 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο από εναέρια επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν

- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Χάσικος: Δεν θα μας λυγίσουν οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες
- Τεράστιες οι δυσκολίες στην ΕΕ για πάταξη της διασυνοριακής φοροδιαφυγής
- Τουλάχιστον 10 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο από εναέρια επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν
- Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον γάμο της Καρολίνας Αγγελοπούλου
- Λιμάνι Λάρνακας: Εκπνέει η προθεσμία για κοινοπραξία, ενώ η ΑΛΚ αποφασίζει χρήση για γεωτρήσεις
- Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για τη λύση, λέει ο Πρόεδρος
- Οι χώρες της Alba καταδίκασαν κάθε πράξη, ή πρόθεση επέμβασης κατά της Συρίας
- Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε ανοιχτά του Αγίου Όρους
- Economist: Εκλογές τον Μάιο με ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχονται νέες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές
- "Δεν θα γίνει επιστράτευση των εκπαιδευτικών"
- Σαρωτική η νίκη του Τόνι Άμποτ στις εκλογές της Αυστραλίας
- Γ. Ζανιάς: «Ανάπτυξη από το 2014»
- Πυρκαγιά από κεραυνό στον Όλυμπο
- Φωτιά στον Όλυμπο από κεραυνό
- Έφερε Κέστνερ περιμένει απάντηση
- Έτοιμη η τελική έκδοση των Windows 8.1, υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο
- Από την ξενάγηση στο... νοσοκομείο Κινέζος τουρίστας