Χαρτογραφείται για πρώτη φορά η έρευνα στην Κύπρο

16:45 14/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο τη δημιουργία της πρώτης ολοκληρωμένης και ψηφιοποιημένης βάσης δεδομένων για τον ερευνητικό ιστό της Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας σε συνεργασία με το Κυπριακό Επιστημονικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε την έναρξη της εκπόνησης σχετικής μελέτης χαρτογράφησης.

Ο κύριος στόχος της μελέτης είναι η καταγραφή των ερευνητικών δραστηριοτήτων που εκπονούνται στην Κύπρο, των διαθέσιμων ερευνητικών υποδομών, του εμπλεκόμενου ανθρώπινου

δυναμικού και των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η χαρτογράφηση θα περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, μελέτη τόσο της υφιστάμενης κατάστασης όσο και της διαχρονικής εξέλιξης του τομέα της έρευνας στην Κύπρο και σε δεύτερη φάση τη συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων της Κύπρου σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή επίπεδα.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη μελέτη αναμένεται ότι θα συμβάλει πολυεπίπεδα στη λήψη θεσμικών αποφάσεων για το μέλλον της έρευνας στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, θα αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη συγκροτημένης πολιτικής για την έρευνα και θα διευκολύνει τον στρατηγικό σχεδιασμό για την περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης και αναβάθμισης της έρευνας στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, τα πορίσματα της μελέτης θα συμβάλουν στον σχεδιασμό μελλοντικών σχεδίων επιχορήγησης στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, στην αναγνώριση των περιοχών έρευνας όπου η Κύπρος έχει συγκριτικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό ή/και διεθνές επίπεδο και οι οποίες μπορούν να τύχουν στοχευμένης υποστήριξης καθώς και στην προώθηση της δικτύωσης και της σύναψης συνεργασιών σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών, ανθρώπινων και υλικών πόρων, προς όφελος της ποιοτικής αναβάθμισης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η εκπόνηση της μελέτης θα γίνει με τη συμπλήρωση ειδικά σχεδιασμένων ερωτηματολογίων, διαμέσου ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό στη διεύθυνση http://questionnaires.research.org.cy, μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα