ΧΑΚ και Επ. Κεφαλαιαγοράς συνεδριάζουν αύριο για τα απορρέοντα από το Eurogroup

18:46 25/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεδριάζει στις 8.00 αύριο το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και στις 8.45 το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να αξιολογήσουν την κατάσταση, όπως αυτή προκύπτει μετά την απόφαση του Eurogroup.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΧΑΚ θα αποφασίσουν, επίσης, κατά πόσον θα επαναλειτουργήσει το κυπριακό χρηματιστήριο, ανάλογα και με την απόφαση που θα λάβει

η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου σε σχέση με την επαναλειτουργία ή όχι των εμπορικών τραπεζών.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι το ΔΣ της Επιτροπής θα αποφασίσει κατά πόσον θα πρέπει να παραμείνει κλειστό είτε ολόκληρο το χρηματιστήριο είτε μόνο ο τραπεζικός τομέας του ΧΑΚ μέχρι να ξεκαθαριστούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤ, που συνάγουν από την απόφαση του Eurogroup.

«Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της ΚΤ τόσο σε σχέση με την επαναλειτουργία ή όχι των τραπεζών όσο και σε σχέση με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων για να προχωρήσουμε και εμείς στη λήψη των δικών μας αποφάσεων», πρόσθεσε.

Η κ. Καλογήρου είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα αξιολογήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη συνεδρία της είναι η απόφαση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και η απόφαση για απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου.

Θα αξιολογηθεί, επίσης, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, το πώς επηρεάζονται, σε περίπτωση που τεθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, οι περίπου 130 συνολικά Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) τόσο κυπριακών όσο και ξένων συμφερόντων, οι οποίες δύναται να έχουν τα ίδια κεφάλαια τους, είτε τα κεφάλαια των πελατών τους, στις δύο κυπριακές τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή.

Σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς επηρεάζονται οι ΚΕΠΕΥ που διενεργούν χρηματιστηριακές συναλλαγές, είτε στο ΧΑΚ είτε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω της κοινής πλατφόρμας των δύο χρηματιστηρίων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ακόμη ότι τίθεται και θέμα με τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πώς θα μπορούν να διενεργούν συναλλαγές στο εξωτερικό οι περίπου 120 ΚΕΠΕΥ ξένων συμφερόντων, αλλά και οι περίπου 10 ΚΕΠΕΥ κυπριακών συμφερόντων.

Τέλος, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση για το όλο θέμα με την ΚΤ της Κύπρου, με το κυπριακό χρηματιστήριο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα