Μπορεί να τεθεί θέμα νομιμότητας της έρευνας στην Κεντρική Τράπεζα, λέει ο Ι. Νικολάου

20:32 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μπορεί να τεθεί θέμα νομιμότητας της έρευνας που διεξάγεται στην Κεντρική Τράπεζα από τον Οίκο Alvarez & Marsal, λόγω του τρόπου που εξασφαλίστηκαν στοιχεία από τα προσωπικά δεδομένα κάποιων προσώπων, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νικολάου είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους ζήτησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας την άρση της

υποχρέωσης να ενημερωθούν οι υπάλληλοι για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις που προβλέπεται στο νόμο και ως εκ τούτου ο Επίτροπος Προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν έπρεπε να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Συμπλήρωσε ότι οι περιπτώσεις αυτές, όπως καθορίζονται από τον νόμο αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της Δημοκρατίας, τη Δημόσια Ασφάλεια ή τη διερεύνηση, διακρίβωση ή δίωξη ποινικών αδικημάτων. «Δυστυχώς ο Επίτροπος δεν εξέτασε ότι πρωτογενώς δεν υπάρχει τέτοια εξουσία» ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Ως προς την έρευνα που διεξάγεται στην Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι η έρευνα επιβάλλεται να γίνει, στα πλαίσια όμως του νόμου.

«Η απαίτηση όλων μας είναι ανεμπόδιστα και σε βάθος να γίνει η έρευνα για τα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και το πώς οδηγήθηκαν σε αυτήν την κατάσταση» είπε ο κ. Νικολάου και ζήτησε η έρευνα να αγγίξει άτομα στην ΚΤΚ και τις τράπεζες, καθώς και πολιτικές αποφάσεις.

Παράλληλα, κάλεσε τον Επίτροπο να εξετάσει εκ νέου την απόφαση του και αν συμφωνήσει με την επισήμανση αυτή, να ζητήσει όπως διακοπεί αμέσως κάθε ενέργεια που προσβάλλει τα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας.

Είπε τέλος ότι οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν το δικαίωμα να κάνουν καταγγελία στον ίδιο τον Επίτροπο και να προσφύγουν στη συνέχεια στο δικαστήριο, καταγγέλλοντας την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα