Μπορεί μια φλεγμονή να σας στερήσει τη γονιμότητα;

17:52 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γυναικολόγος που είναι εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας, όταν ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο του ζευγαριού, θα διαγνώσει το αίτιο της υπογονιμότητας και θα προτείνει την ενδεδειγμένη λύση.

Στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες το αίτιο είναι μία φλεγμονή, που είναι ακόμα στην οξεία φάση, τότε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά φάρμακα και αντιφλεγμονώδη θα δώσει την λύση. Η πυελική φλεγμονή και η εξαρτηματίτιδα (φλεγμονή στις σάλπιγγες) είναι συχνά αίτια υπογονιμότητας που, όταν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να δώσουν την λύση. Όταν όμως μεταπέσουν στην φάση της χρονιότητας, μειώνεται σημαντικά η θεραπευτική δράση της φαρμακευτικής αγωγής.

Η ενδομητρίωση είναι μία νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, σε αρχικό στάδιο, αν ο Γυναικολόγος το επιλέξει.

Στις περιπτώσεις που δεν έχει διευκρινιστεί το αίτιο της υπογονιμότητας, η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής (σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β και Ε) έχει αποδειχθεί, μέσα από μελέτες ότι συμβάλλουν σημαντικά την αύξηση των πιθανοτήτων μιας αυτόματης σύλληψης.

Όταν δεν επιτυγχάνεται αυτόματη σύλληψη σε φυσικό κύκλο, λόγω ανωορρηκτικών κύκλων, όπως συμβαίνει π.χ. στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ο Γυναικολόγος μπορεί να χορηγήσει στην γυναίκα ειδική φαρμακευτική αγωγή, η οποία ως στόχο έχει να διεγείρει τις ωοθήκες, ώστε να παράγουν περισσότερα του ενός ωάρια, κατά την φάση της ωορρηξίας. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η κιτρική κλομιφαίνη, οι γοναδοτροπίνες FSH, LH ή κάποιος συνδυασμός τους, που θα επιλεγεί από τον Γυναικολόγο, ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας, τα αποτελέσματα του ορμονολογικού ελέγχου και της ανταπόκρισής της σε προηγούμενη θεραπεία διέγερσης ωοθηκών.

Η γυναίκα παρακολουθείται συστηματικά με τη διενέργεια έγχρωμων διακολπικών υπερήχων και συνοδού εργαστηριακού ελέγχου για να ελέγχεται η ανταπόκρισή της στην θεραπεία. Σε συνεργασία με τον Γυναικολόγο, θα επιλέξουν την επιθυμητή προσπάθεια σύλληψης (ελεύθερη σεξουαλική επαφή, σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση).

Αν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα