Μπαγίς: Η Αθήνα θα πιέσει την ”ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου”

18:26 13/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό συζήτησε λεπτομερώς με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Σταύρο Δήμα κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, όπως αναφέρει ο συνεργάτης της εφημερίδα Βατάν, Μουράτ Τσελίκ.

Ο κ. Μπαγίς φέρεται να δήλωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο ότι παρατήρησε πως η νέα

κυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται να είναι πιο πρόθυμη αναφορικά με την επίλυση του θέματος αυτού σε σχέση με το παρελθόν. ”Και εκείνοι πλέον βλέπουν το σημείο από το οποίο προέκυψε το πρόβλημα και την πηγή αυτού. Έχω την γνώμη ότι κατά τη νέα περίοδο θα ασκηθεί μια πιο σοβαρή πίεση από την Αθήνα στην «ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου”. Ηδη, συνέχισε, όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει από πλευράς σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, η επίλυση του Κυπριακού. Η επίλυση του θέματος αυτού με λογικό τρόπο είναι περισσότερο προς το συμφέρον της ΕΕ από ό,τι προς το συμφέρον της Τουρκίας, όπως υποστήριξε.

Ο Τούρκος αρθρογράφος γράφει ότι η συζήτηση για το ταξίδι του κ. Μπαγίς στην Αθήνα έγινε στο περιθώριο των συνομιλιών του Τούρκου Υπουργού στο Μαυροβούνιο και τη Λιθουανία.

Η επίσκεψη του στην ελληνική πρωτεύουσα, είπε, συνέπεσε με την μεθεπομένη των δηλώσεων που είχε κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ για τις πυρκαγιές δασών και ενώ επρόκειτο για ένα σύντομο ταξίδι με τη σύζυγό του, μετά από πρόσκληση του φίλου του, όπως είπε, Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Μπαγίς μας είπε ότι επρόκειτο για ένα τριήμερο τουριστικό ταξίδι που πήρε τη μορφή επίσημης επίσκεψης.

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο πολύ καλό φίλο λέγοντας ότι όταν ήταν εκείνος Δήμαρχος Αθηναίων το 1995, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Οταν ο Ερντογάν φυλακίστηκε το 1999, συνέχισε, ο Αβραμόπουλος θέλησε να τον επισκεφθεί. Πήγε μέχρι το Πινάρχισαρ αλλά δεν του δόθηκε άδεια για συνάντηση. Τότε είπε “Δώστε χαιρετισμούς στο αδελφό μου” και αναγκάστηκε να φύγει.

Κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του Ελληνα ΥΠΑΜ, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός, είδε ότι υπάρχει εκεί μια μεγάλη οθόνη από όπου ο κ. Αβραμόπουλος παρακολουθεί επί 24ωρου βάσεως τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας όπου υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία. Εάν υπάρξει πρόβλημα, όπως εξήγησε ο κ. Μπαγίς, τότε στην οθόνη αναβοσβήνει ένα κόκκινο φως το οποίο δίνει συναγερμό. ”Είπα στο Δημήτρη: ‘Σύμφωνα με το δικό σας υπολογισμό μιλίων, αυτό θα είναι συνεχώς κόκκινο και δεν θα σβήνει ποτέ’. Γελάσαμε και οι δύο”.

Ο κ. Μπαγίς ανέφερε επίσης ότι διαβίβασε πρόσκληση για επίσκεψη στην Αθήνα στον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που του την έδωσε ο Ελληνας ΥΠΑΜ.

Οσον αφορά την έννοια της “Ευρώπης πολλών ταχυτήτων” ο Εγκεμέν Μπαγίς εκτίμησε ότι ένας Γερμανός που δουλεύει 60 ώρες την εβδομάδα δεν θέλει πλέον να ταΐζει έναν Ελληνα που δουλεύει 25 ώρες την εβδομάδα. Οχι μόνο τον Έλληνα, πρόσθεσε, αλλά δεν θέλει να επωμισθεί το βάρος ακόμα και ενός ανθρώπου από κάποια άλλη περιοχή της ίδιας του της χώρας. Κατά τη γνώμη του, είπε, μετά από 50 χρόνια η ΕΕ κατ’ αυτόν τον τ

Keywords
Τυχαία Θέματα