Ασπίδα για τον καρκίνο η μεσογειακή διατροφή

15:17 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση (Medical Journal of Australia), η διατροφή μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει κάποιος να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη. Από την ίδια μελέτη, προκύπτει ότι οι Αυστραλοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής από αυτόν τον τύπο καρκίνου, σε σχέση με τους Έλληνες, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους. Αυτό αποδίδεται στο είδος της διατροφής τους.

«Πιθανότατα, η μεσογειακή διατροφή παίζει ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη»

δήλωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ρόμπερτ Κάμιγκς. Επιπλέον, τόνισε ότι και η ντομάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες, λειτουργώντας ως «ασπίδα κατά της συγκεκριμένης μορφής κακοήθειας».

Ο καθηγητής Κάμιγκς σημείωσε πως, βέβαια, πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, αλλά από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι στους άνδρες που έχουν ήδη παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, ο τρόπος διατροφής τους μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Ο στόχος των Αυστραλών ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν το σύνολο των δεδομένων που προέκυψαν για τη σχέση της θεραπείας, βασισμένης στη δίαιτα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που παρουσίασαν τη νόσο.

Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά του μειωμένου αριθμού αποδείξεων, που επιτρέπουν τελεσίδικα συμπεράσματα, τα τεκμηριωμένα δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα δείχνουν τα ακόλουθα:

Οι παράγοντες που συσχετίζονται με αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη είναι η διατροφή πλούσια σε λίπη και σε κρέατα επεξεργασμένα (αλλαντικά) ή καβουρδισμένα (ψημένα σε κάρβουνα, σχάρα, σούβλα ή ψησταριά). Επιπλέον, η διατροφή που είναι υπερβολικά πλούσια σε ενέργεια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο σχετίζεται με αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Αντίθετα, οι άντρες που τρώνε …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα