Άρχισε η διαδικασία διαδοχής του Πάπα

08:16 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο πιθανολογούν σήμερα κατά πόσον ο επόμενος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας θα προέρχεται από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ παράλληλα πλέκουν το εγκώμιο στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του.

Ο 85χρονος Βενέδικτος δήλωσε χθες ότι θα παραιτηθεί του υπάτου αξιώματος της Καθολικής Εκκλησίας περί το τέλος του μήνα αυτού, καθιστάμενος έτσι ο πρώτος Πάπας που παραιτείται με τη θέλησή του τα τελευταία 700 έτη.

Η εφημερίδα “Κλαρίν”, η οποία έχει τις περισσότερες πωλήσεις φύλλων στην Αργεντινή, θέτει σήμερα στο κύριο

θέμα της ιστοσελίδας της το ερώτημα εάν ο νέος Πάπας θα προέλθει από την αμερικανική ήπειρο, από την Ασία ή την Αφρική, αντί από την Ευρώπη, από όπου έχουν προέλθει όλοι οι Πάπες εδώ και τόσους αιώνες.

Η ανακοίνωση για την απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να παραιτηθεί από το αξίωμά του έγινε τη Δευτέρα στα Λατινικά, κατά τη διάρκεια λειτουργίας για την αγιοποίηση των μαρτύρων του Οτράντο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Εκπρόσωπος της έδρας του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, επιβεβαίωσε την είδηση και έδωσε στη δημοσιότητα τη γραπτή δήλωση του Πάπα Βενέδικτου, σύμφωνα με την οποία θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, διότι δεν έχει πλέον την απαιτούμενη ενέργεια.

Αμέσως έσπευσαν στο Βατικανό κάμερες και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, αλλά και πιστοί που ήθελαν να πληροφορηθούν το τι ακριβώς είχε συμβεί, αφού κανένας δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη.

Ακόμα πρακτορεία στοιχημάτων άρχισαν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις σε στοιχήματα για τους επίδοξους διαδόχους του Γερμανού στην καταγωγή Βενέδικτου, του δεύτερου μη Ιταλού που εξελέγη στον παπικό θρόνο, μετά τον Πολωνό Ιωάννη Παύλο τον Β’.

Επικρατέστεροι διάδοχοι αναφέρονται δύο, μέχρι τώρα, από τους οποίους ο ένας είναι ο Καρδινάλιος Πίτερ Τουρκσόν από την αφρικανική Γκάνα και ο άλλος είναι ο Μαρκ Γουελέτ από το Κεμπέκ του Καναδά, νυν επικεφαλής του Επισκοπικού Συμβουλίου. Υπάρχουν όμως πιθανές υποψηφιότητες και από τη Λατινική Αμερική.

Εάν εκλεγεί κάποιος από τους προαναφερθέντες δύο, θα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία θα αναδειχθεί μη Ευρωπαίος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας.

Η διαδικασία της διαδοχής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, περί το τέλος Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα