Απόρριψη ενδεχόμενου ν/σ για τα αξιόγραφα ζητά από τη Βουλή ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων

16:03 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την απόρριψη νομοσχεδίου που ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη και προνοεί μετατροπή των μη μετατρέψιμων αξιογράφων σε μετοχές, ζητά με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φοίβο Μαυροβουνιώτη και Σταύρο Γιαλλουρίδη αντίστοιχα, ζητείται

από τα κόμματα να απορρίψουν «μετά βδελυγμίας» το εν λόγω νομοσχέδιο, εφόσον επαληθευτούν οι φήμες για κατάθεση του από την Κυβέρνηση.
Παράλληλα, προστίθεται ότι σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η μετατροπή είναι παράνομη και αντισυνταγματική, ενώ αναφέρεται ότι το θέμα είναι «ηθικό και ανθρωπιστικό».

«Είστε εκπρόσωποι του λαού και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα συνεργήσετε σ’ αυτό το έγκλημα από το οποίο υποφέρουν εδώ και αρκετούς μήνες 60.000 κάτοχοι αξιογράφων μαζί με τις οικογένειές τους», καταλήγει η επιστολή.

Εξάλλου, με άλλη επιστολή, ίδιας ημερομηνίας, προς την Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι αξιόγραφα ονομαστικής αξίας 200 εκ. ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας και 20 εκ. της Τράπεζας Κύπρου, είναι δεσμευμένα, ως η μοναδική εξασφάλιση για δάνεια τα οποία συνήψαν οι κάτοχοι των αξιογράφων.

Ο Σύνδεσμος ζητά από την κ. Καλογήρου να εγκύψει το ταχύτερο στο θέμα, ζητώντας από τους αρμοδίους να προχωρήσουν αμέσως στον συμψηφισμό των δανείων με τα δεσμευμένα αξιόγραφα, στην ονομαστική τους αξία.

Εξηγώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνήφθησαν τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οι τράπεζες προσέγγιζαν τους κατόχους αξιογράφων, προτείνοντάς τους «να δεσμεύσουν ένα μέρος των αξιογράφων του 2008 και να τους παραχωρήσουν δάνεια ίσα με την ονομαστική αξία των αξιογράφων αυτών, το δε προϊόν του δανείου να το χρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν αξιόγραφα των νεότερων σειρών με σταθερό επιτόκιο 7%».

Προστίθεται ότι η συμφωνία για τις δόσεις «ήταν να καταβάλλονται κάθε τριμηνία αποκλειστικά από τους τόκους των δεσμευμένων αξιογράφων» και συμπληρώνεται ότι με την αναστολή/ακύρωση της καταβολής τόκων στα αξιόγραφα, οι δόσεις των δανείων έπαυσαν να καταβάλλονται, αφού στέρεψε η πηγή άντλησής τους.

Το αποτέλεσμα, αναφέρεται, είναι οι χρεωστικοί τόκοι να συσσωρεύονται, να ενσωματώνονται στο κεφάλαιο και τα δάνεια να διογκώνονται.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», προστίθεται, με τη συνεχή ανακεφαλαίωση των τόκων των δανείων, «οι τόκοι των αξιογράφων, οι οποίοι δεν ανατοκίζονται, θα εξανεμιστούν».

Ακόμη αναφέρεται ότι η κατάσταση είναι χειρότερη για τα δάνεια που συνήψαν οι τράπεζες με δέσμευση αξιογράφων του 2009, 2010 και 2011, καθώς, ενώ οι τόκοι των αξιογράφων έχουν ακυρωθεί, οι τόκοι των δανείων χρεώνονται, με αποτέλεσμα τα δάνεια να γίνουν ληξιπρόθεσμα.

Η επιστολή προς την κ. Καλογήρου κοινοποιείται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα