Αποκλειστικό θέμα στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το ΠΔΠ

15:02 31/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με αποκλειστικό θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την επόμενη επταετία θα συνέλθει στα τέλη Αυγούστου, στη Λευκωσία, το Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ υπό την προεδρία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Μια πολιτική συμφωνία πάνω στο ΠΔΠ μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας θα αποτελέσει μια μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο και θα προσελκύσει τα θετικά σχόλια των ευρωπαϊκών κρατών. Η συμφωνία

μέχρι το τέλος του έτους θα επιτρέψει στο ΠΔΠ να τεθεί σε ισχύ το 2014.

Ο κ. Μαυρογιάννης πραγματοποίησε την πρώτη σειρά διμερών επαφών με τα κράτη μέλη της ΕΕ πάνω στο ΠΔΠ τον Ιούλιο. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 30 Αυγούστου στη Λευκωσία.

«Οι διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ δεν αφορούν μόνο τα ποσά που θα ξοδευτούν και από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Αφορούν κυρίως πού θα ξοδευτούν και πώς», δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Στη διάρκεια της διαδικασίας, η Κυπριακή Προεδρία θα συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να υπάρξει μια κοινή αντίληψη που να οδηγήσει στην έγκαιρη υιοθέτηση των σχετικών αποφάσεων.

Η Προεδρία θα οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του ΕΚ στο περιθώριο κάθε Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όταν θα συζητείται το ΠΔΠ.

Θα ενημερώσει, επίσης, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την έκβαση των συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μόλις επιτευχθεί συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Προεδρία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι όλα τα νομοθετικά κείμενα θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται στη Συνθήκη και με σεβασμό του ρόλου των διαφόρων θεσμικών οργάνων.

Το ΠΔΠ είναι ένα σχέδιο δαπανών που μεταφράζει τις προτεραιότητες της ΕΕ σε οικονομικούς όρους. Περιορίζει τις δαπάνες πάνω από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και καθορίζει τα ανώτατα ποσά που διατίθενται για κάθε κύρια κατηγορία δαπανών. Η τρέχουσα περίοδος του ΠΔΠ ξεκίνησε το 2007 και θα λήξει το 2013. Προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι όποιες μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, το ΠΔΠ για την επόμενη επταετία θα πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος του 2012.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 24 Ιουλίου 2012 η Κομισιόν παρουσίασε στους Υπουργούς αναθεωρημένη πρόταση η οποία λαμβάνει υπόψη την προσχώρηση της Κροατίας, (η οποία αναμένεται στα μέσα του 2013), καθώς και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν τις πιστώσεις που λαμβάνουν τα κράτη μέλη από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, το θέμα θα συζητηθεί επίσης κατά τις συνόδους του ΣΓΥ στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 16 Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ μέχρι σήμερα βασίζονταν πάνω στο «Πακέτο Διαπραγμάτευσης», ένα έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε από τη Δανική Προεδρία μετά από συζητήσεις με τα κράτη μέλη. Το φθινόπωρο, η Κυπριακή Προεδρία

Keywords
Τυχαία Θέματα