Αποφύγετε τους δημόσιους χώρους στην Τουρκία, συμβουλεύει το ΥΠΕΞ

17:48 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε συμβουλεύει Κύπριους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την Τουρκία όπως, υπό το φως της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα, σε συνάρτηση με τα βίαια επεισόδια που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα διαδηλώσεων, αποφύγουν την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους, όπου γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις.

«Οι Κύπριοι πολίτες ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης

(κυρίως από το διαδίκτυο) και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται.

Η οδηγία συνεχίζει ότι «μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας, είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι η ισχύουσα κατάσταση δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών που επισκέπτονται τη χώρα».

Σημειώνεται παράλληλα, ότι «λόγω της απουσίας διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να παρέχει προξενική αρωγή σε Κύπριους πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα».

Ωστόσο, το Υπουργείο πληροφορεί τους Κύπριους πολίτες ότι «ως πολίτες της ΕΕ και εν τη απουσία κυπριακής διπλωματικής αποστολής στη χώρα επίσκεψής τους, έχουν το δικαίωμα, βάσει του Άρθρου 23 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξασφάλισης προξενικής προστασίας από οποιαδήποτε διπλωματική αποστολή (Πρεσβεία ή Γενικό Προξενείο) κράτους μέλους της ΕΕ».

Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +35 7 99660129, αναφέρει τέλος η οδηγία.

Keywords
Τυχαία Θέματα