Αποδέσμευση κονδύλιου 1 εκ. ζήτησε ο Υπ. Εμπορίου

15:35 16/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης χαρακτήρισε βασιλικότερους του Βασιλέως όσους, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν όρους του μνημονίου, φέρουν την Τρόικα να εγκρίνει τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ο Υπουργός, ζητώντας την αποδέσμευση του κονδυλίου του 1 εκ ευρώ για το μετοχικό κεφάλαιο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, τόνισε ότι η όποια καθυστέρηση προκαλεί καθυστέρηση

στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και χειροτερεύει τις πιθανότητες ταχείας ανάκαμψης.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Εμπορίου επανέλαβε τη θέση που παρέθεσε ενώπιον της Επιτροπής στην οποία παρέστη για να τεκμηριώσει το αίτημα για την αποδέσμευση του ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα διατεθεί για την αγορά από το κράτος ισάριθμων μετοχών της ΚΡΕΤΥΚ, προς ένα ευρώ η μία.
Ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι όταν το κράτος ιδρύει εταιρείες οφείλει να καταθέσει το ποσό για την αγορά των μετοχών και στην προκειμένη περίπτωση του ενός 1 εκ. για την αγορά των μετοχών της ΚΡΕΤΥΚ.
Αναφέροντας ότι το 1 εκ. έχει περιληφθεί στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εμπορίου για το 2013, είπε ότι για την αποδέσμευση του ποσού απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή και πρόσθεσε ότι για το θέμα διαβουλεύθηκε και με το Γενικό Εισαγγελέα. Τόνισε ότι θεωρούμε πως εφόσον ιδρύθηκε και λειτουργεί η ΚΡΕΤΥΚ, το κράτος οφείλει να εκπληρώσει την υποχρέωσή του και να καταθέσει το 1. εκ που αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η οποία θα ανήκει 100% στο κράτος.
Συνεχίζοντας ο κ. Συλικιώτης είπε ότι μη αποδέσμευση του κονδυλίου ενδεχομένως να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην ΚΡΕΤΥΚ, που ήδη λειτουργεί και επικαλούμενος τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπου Ελληνα ότι αρχίζει εντατικές διαβουλεύσεις με τη NOBLE, τόνισε ότι δεν περισσεύει χρόνος για χάσιμο.
«Όσο πιο γρήγορα έχουμε τις μεγάλες επενδύσεις, που με βάση τους στόχους που τέθηκαν πρέπει τέλος του 2014 αρχές του 2015 να ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις που αφορούν το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου», τόσο νωρίτερα θα τεθεί σε λειτουργία ο κύριος μοχλός που θα επαναφέρει την οικονομία σε ανάπτυξη.
Περαιτέρω ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η ΚΡΕΤΥΚ προχωρεί σε διεργασίες με το σχεδιασμό για το τερματικό του φυσικού αερίου, για την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού προς πρόσληψη οικονομικών και νομικών συμβούλων και εντός το 2013 να ετοιμασθεί το επενδυτικό πλάνο.
«Εάν θέλουμε πραγματικά να υλοποιήσουμε το στόχο για έναρξη των εργασιών κατασκευής του τερματικού τέλος του 2014 αρχές 2015 και να υλοποιήσουμε το στόχο να λειτουργήσει το τερματικό αποϋγροποίησης φυσικού αερίου το 2019 πρέπει να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες σήμερα», επεσήμανε.
Περαιτέρω τόνισε ότι η όποια καθυστέρηση, απλώς καθυστερεί την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, τα οποία αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα του κυπριακού λαού για να επανέλθει στην ανάπτυξη και να οδηγηθεί η Κύπρος και ο λαός της σε συνθήκες ευημερίας.
Ερωτηθείς πώς μπορεί να λειτουργεί μια εταιρεία όταν δεν έχει αποδεσμευτεί το ποσό για το μετοχικό της κεφάλαιο, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι όπως γίνεται με όλες τις εταιρείες, η εταιρεία ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών και από εκεί και πέρα το κράτος, αργά ή γρήγορα οφείλει να καταθέσει το μετοχικό κεφάλαιο.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας “Αλήθεια” με βάση το οποίο η Τρόικα με επιστολή της, στο Υπουργείο Οικονομικών, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι παραβίασε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν για τους όρους του μνημονίου σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο Υπουργός Εμπορίου υπέδειξε ότι είτε μέσα από τα ΜΜΕ που δημοσιεύουν τέτοιες πληροφορίες, είτε με ανάλογες τοποθετήσεις κάποιοι εμφανίζονται βασιλικότεροι του Βασιλέα.
Προσπαθούν να δώσουν ερμηνείες στις οποίες μπορεί να καταλήξει η Τρόικα, επεξήγησε επαναλαμβάνοντας ότι έγινε μεγάλη συζήτηση Κυβέρνησης – Τρόικας και η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε ότι ο όποιος σχεδιασμός ή νομοσχέδιο θα έπρεπε να τύχει έγκρισης της Τρόικας και καταλήξαμε ότι θα υπάρχει διαβούλευση.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο διαβιβάστηκε στην Τρόικα πριν 10 ημέρες και γνωρίζει πως η Τρόικα ζήτησε να γίνει τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή, την οποία η Τρόικα ανέβαλε.
Ο Υπουργός Εμπορίου παρατήρησε ότι εάν ευσταθούν οι πληροφορίες αποτελεί οξύμωρο σχήμα να διοχετεύονται τέτοιες πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης από το Υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος Υπουργός να μην γνωρίζει.
Ο κ. Συλικιώτης επανατόνισε ότι με βάση το μνημόνιο η Τρόικα δεν έχει δικαίωμα να μπλοκάρει.
Κληθείς να σχολιάσει την απροθυμία κομμάτων να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Ταμείο, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι υπάρχει ομοθυμία στη θέση ότι το Ταμείο Υδρογονανθράκων πρέπει αργά ή γρήγορα να λειτουργήσει.
Υπενθύμισε ότι το θέμα του ταμείου συζητήθηκε σε σύσκεψη με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στις 9 Νοεμβρίου, πρόσθεσε ότι ζήτησε γραπτώς τις απόψεις των κομμάτων και αναφέροντας ότι ανταποκρίθηκε ο ΔΗΣΥ και ότι μέρος των προτάσεων που κατέθεσε υιοθετήθηκαν στο νομοσχέδιο για το Ταμείο, είπε ότι έγινε συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου κατά την οποία αποκόμισε την εντύπωση ότι από τη στιγμή που υπάρχει ομοφωνία δεν τίθεται θέμα να μην ψηφιστεί η νομοθεσία.
Επαναλαμβάνοντας ότι το ταμείο δεν θα λειτουργήσει άμεσα καθώς πρέπει να εγκριθούν και κανονισμοί, επεσήμανε ότι προκύπτει ένα ζήτημα καθώς το κράτος τις επόμενες εβδομάδες θα έχει έσοδα από τα δικαιώματα υπογραφής με βάση τις αδειοδοτήσεις.
Εξήγησε ξανά ότι τα έσοδα θα πάνε στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα γίνει καταμερισμός. Υπενθύμισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2013 προβλέφθηκαν έσοδα 100 εκατομμυρίων και αναφέροντας ότι τα έσοδα θα είναι πολύ περισσότερα από 100 εκ., είπε ότι τα 100 εκ. όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό θα μπορούσε να πάνε για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα μπορούσε κονδύλια από τα έσοδα αυτά να επενδυθούν ώστε να προωθήσουμε με τις υποδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα