Απέσυρε ο ΔΗΣΥ την πρόταση για Ιατρική Σχολή

14:22 28/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικότατη εξέλιξη επήλθε σήμερα στο θέμα της δημιουργίας Ιατρικής Σχολής αφού ο ΔΗΣΥ απέσυρε την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει για αναστολή στη λειτουργία της.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Σχολή αρχίζει τη λειτουργία της κανονικά και από τον Σεπτέμβριο θα δεχθεί τους πρώτους της φοιτητές. Το κόστος για το κράτος έχει μειωθεί σημαντικά και υπολογίζεται στα 5 εκ. ευρώ ως το 2016 ενώ το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα χρηματοδοτήσει την Σχολή με ίδιους πόρους με ποσό που ανέρχεται

στα 3 εκ.

Η Ιατρική θα στεγάζεται στο κτίριο της Σιακολείου Σχολής κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος έκανε λόγο για θετικό αποτέλεσμα για όλους, λέγοντας ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στην οποία διασαφηνίστηκαν πρόσθετες ανησυχίες που αφορούν τα έξοδα και τις δαπάνες. Είπε ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης αφήνει ανοικτό το δρόμο για τη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής και το κράτος προσδοκεί ότι θα αποτελέσει το πλαίσιο ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις δηλώσεις του, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν και η όλη συζήτηση προσέθεσε στον δημόσιο πολιτικό διάλογο και το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό και σημαντικό για όλους μας.

Την εξέλιξη χαιρέτισε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης , λέγοντας ότι η σημερινή κατάληξη απέδειξε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί με συλλογικές αποφάσεις.

Ανέφερε ότι ενώ το αρχικό κόστος είχε υπολογιστεί στα 15-16 εκ. για τα επόμενα 4 χρόνια, έγιναν αρκετές εξοικονομήσεις και το κόστος έπεσε αρκετά και κυμαίνεται κοντά στα 8 εκ. από τα οποία το Πανεπιστήμιο θα χρηματοδοτήσει τα 3 εκ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ως εκ τούτου, είπε, το συνολικό κόστος για την πολιτεία ανέρχεται στα 5 εκ. για την περίοδο 2013-2016.

Για τη λειτουργία αγγλικού τμήματος το 2014 ο Πρύτανης είπε ότι δεν πρέπει να μπαίνουν όροι στη Βουλή και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα επικρατήσουν σωστές σκέψεις τη στιγμή που πρέπει.

Η Ιατρική Σχολή θα δεχθεί τους πρώτους 33 φοιτητές τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου χαιρέτισε την εξέλιξη λέγοντας ότι απαντήθηκε το θέμα των κονδυλίων για την δημιουργία της Σχολής, επιδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την δέσμευση του Πανεπιστημίου για χρηματοδότηση με 3 εκ. ευρώ.

Είπε ότι οι εξοικονομήσεις έφεραν τελικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ακολουθήθηκε ο σωστός προγραμματισμός και η συλλογική προσέγγιση ώστε από φέτος να λειτουργήσει η Ιατρική Σχολή, δίνοντας νέα πνοή στην πατρίδα μας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι το κόμμα του είχε σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά το συνολικό κόστος οι οποίες και διασκεδάστηκαν με τις εξηγήσεις και διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι το κόστος για το κράτος για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα ξεπεράσει τα 5 εκ. και το Πανεπιστήμιο θα χρηματοδοτήσει άλλα 3 εκ.

Απαντώντας σε ερώτηση , ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Σιακόλειος Σχολή είχε δοθεί για να στεγάσει την Νοσηλευτική Σχολή αλλά όταν αυτή μεταφέρθηκε στο ΤΕΠΑΚ οι εγκαταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την Ιατρική.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Γεώργιος Γεωργίου δήλωσε ότι με την πρόταση του ΔΗΣΥ είχε δημιουργηθεί αχρείαστη ένταση και διάλογος που προκάλεσε ανησυχίες. Ανέφερε ότι τελικά ο ΔΗΣΥ «εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση» κάτι που συμβάλει θετικά στη δημιουργία και λειτουργία της Σχολής αφού είχε δημιουργηθεί και πλειοψηφικό ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε εξάλλου ότι η επένδυση στην ιατρική και την παιδεία γενικότερα συμβάλει και στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι το κόμμα της θα στηρίξει την σωστή και εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και στο μέλλον και την δημιουργία αγγλικού τμήματος το οποίο θα συμβάλει στην προώθηση της Κύπρου ως εκπαιδευτικό κέντρο.
Είπε ότι τα δεδομένα και οι συνθήκες έχουν πλέον διαφοροποιηθεί και καθιστούν εφικτή τη λειτουργία της Σχολής από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ είχε προκαλέσει αναστάτωση στην κοινωνία και μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, αναγκάστηκε να την αποσύρει. Είπε ότι είναι προτιμότερο να επιδιώκεται η σωστή πληροφόρηση από την αρχή παρά να προκαλείται αναστάτωση και αρνητικό κλίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα