Απείχαν από τα μαθήματά τους για τα κόμιστρα μαθητές Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

11:51 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Διεκδικώντας την επαναφορά του μέτρου για δωρεάν κόμιστρα στα σχολικά λεωφορεία οι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών απείχαν το πρωί κατά μία διδακτική ώρα από τα μαθήματά τους, έχοντας ως συμπαραστάτες τους τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Από το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στον Στρόβολο ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) Παναγιώτης Μονογιός δήλωσε

ότι «οι γονείς μας δεν έχουν τα βασικά για να φέρνουν φαγητό στο τραπέζι, οι μισθοί τους έχουν μειωθεί και αρκετοί έχουν μείνει άνεργοι και τώρα μας αναγκάζουν να πληρώνουμε 15 ευρώ τον μήνα για την μεταφορά μας στο σχολείο».

«Λέμε ότι η Παιδεία είναι δωρεάν αλλά κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ και σημείωσε ότι «αυτό σήμερα, δεν είναι απειλή προς κάποιον αλλά είναι μια κραυγή απόγνωσης και απελπισίας».

Ερωτηθείς εάν η ΠΣΕΜ θα λάβει περαιτέρω μέτρα ο κ. Μονογιός είπε ότι «αν δούμε ότι τα μέτρα μας σήμερα δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε ναι, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα πιο δυνατά».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας Πέτρος Κουλέρμος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να ασκήσουμε ακόμα ένα μέτρο πίεσης προς το κράτος για αυτό το άδικο μέτρο το οποίο επιβάλλεται ουσιαστικά σε εμάς τους γονείς που είναι τα 15 ευρώ κόμιστρα για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία».

Ο κ. Κουλέρμος είπε ότι «ξεκινήσαμε μια σειρά από μέτρα για να πιέσουμε όσο μπορούμε και εμείς γιατί πραγματικά οι λίστες των άπορων μεγαλώνουν καθημερινά και πάρα πολλοί γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ακόμη ένα χαράτσι».

Πρόσθεσε ότι «αν ένα σχολείο έχει 60 με 80 άπορους μαθητές εκ των οποίων οι 10 με 20 είναι λήπτες βοηθήματος από το Γραφείο Ευημερίας οι άλλοι 60 πως θα έρχονται στο σχολείο και ήδη υπάρχουν μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο αυτές τις μέρες ειδικά από τις Τεχνικές Σχολές αλλά και από τα Λύκεια, ιδίως τα περιφερειακά».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των Τεχνικών Σχολών Κυριάκος Σιακαλλής δήλωσε ότι «το πρόβλημα από την επιβολή κομίστρου στις σχολικές διαδρομές είναι μεγαλύτερο στις Τεχνικές Σχολές λόγω των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων των οικογενειών των μαθητών και του γεγονότος ότι οι για να πάνε σε κάποια Τεχνική Σχολή οι μαθητές διανύουν μεγάλη απόσταση».

Ανέφερε ότι «τις πρώτες δύο μέρες που λειτούργησε το μέτρο της επιβολής κομίστρων οι Τεχνικές Σχολές υπολειτουργούσαν με τους μισούς μαθητές να έχουν προσέλθει στο σχολείο ενώ σήμερα επιβλήθηκε σε όλους τους μαθητές με τους οποίους μίλησα να πληρώσουν κόμιστρο».

Ο κ. Σιακαλλής κατήγγειλε τις εταιρείες λεωφορείων οι οδηγοί των οποίων επέτρεπαν στους μαθητές να επιβιβαστούν στα λεωφορεία χωρίς κόμιστρο και ενδιάμεσα της διαδρομής «ο ελεγκτής τους ανάγκασε να πληρώσουν ή να κατεβούν στο πουθενά με κίνδυνο την ασφάλειά τους».

«Εμείς ως Τεχνικές Σχολές θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν μπορούμε να τραβήξουμε πίσω. Προειδοποιήσαμε τον Υπουργό από τον Ιούλιο», είπε ο κ. Σιακαλλής.

Πρόσθεσε ότι «αύριο θα έχουμε συνεδρία και από ότι δείχνουν τα πράγματα θα είναι για κλείσιμο των Τεχνικών Σχολών».

Οι μαθητές στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγραφόταν η φράση «Όχι στην επιβολή κομίστρων» ενώ φώναζαν το σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ’ την Παιδεία δωρεάν τα κόμιστρα στα λεωφορεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα