Αντιτίθεται στις αδειοδοτήσεις για λατομεία ο Δήμος Πάνω Λευκάρων

12:21 20/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι τοπικοί παράγοντες Πάνω Λευκάρων εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να δοθούν από την Κυβέρνηση αδειοδοτήσεις για λατομεία και σκυροθραυστικές μονάδες στην περιοχή Λευκάρων, Δελίκηπου και Κόρνου.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πάνω Λευκάρων Σάββας Ξενοφώντος, «δεν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση να παραχωρήσει τέτοιου είδους άδειες αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν υποβάλει αιτήσεις για λατόμευση και σκυροθραυστικές μονάδες στη περιοχή μας».

Πρόσθεσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «έχει ταχθεί εναντίον της αδειοδότησης

τέτοιων μονάδων διότι οι περιοχές αυτές είναι ενταγμένες στις ζώνες υψηλής προστατίας του περιβάλλοντος, είναι δηλαδή ζώνες Δ. Α1 και Δ.Α2». Δεδομένου ότι «τόσο η τελευταία δήλωση πολιτικής της Κυβέρνησης όσο και το τοπικό σχέδιο Λευκάρων μάς απαγορεύει ως Δήμου να κάνουμε οποιαδήποτε ανάπτυξη πώς είναι δυνατόν να δοθούν τέτοιες άδειες είτε λατόμευσης είτε σκυροθραυστικών μονάδων;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ξενοφώντος είπε πως «όταν γίνονται εκρήξεις στα λατομεία παράγεται σκόνη, η οποία με τον άνεμο μεταφέρεται και επικάθεται πάνω στα φρούτα, τα λαχανικά και στα νερά, αφού στην περιοχή υπάρχουν υδατοφράκτες. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι η ποιότητα ζωής του ανθρώπου για την οποία όλοι μιλάμε, αντί να βελτιώνεται, να υποβαθμίζεται. Επίσης, θα υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος με την εκπομπή ρύπων και τη μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα».

Ο Δήμαρχος Πάνω Λευκάρων ανέφερε ακόμα ότι τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου «την έχουμε παρουσιάσει σε όλους τους αρμοδίους φορείς διαχρονικά, ενώ τελευταία είχαμε κληθεί να εξηγήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας στο συγκεκριμένο θέμα, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής».

Keywords
Τυχαία Θέματα